Το τελικό σχέδιο για το αφορολόγητο-Πώς θα χτίζεται με κάρτες & αποδείξεις
Ανατροπές έρχονται από 1ης Ιουλίου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το «πλαστικό χρήμα».
Με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστική η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καθορίσει το πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο και ταυτόχρονα να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Δεδομένου ότι ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει τελείωσει μέχρι να ψηφιστεί θα τεθεί σε εφαρμογή από το δεύτερο, μεταβατικά και σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από το νέο έτος ουσιαστικά η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει καμία δαπάνη αν δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης ή κάρτας. 
Ωστόσο, για φέτος αναμένεται να ισχύσει ένα μεταβατικό μοντέλο, όσον αφορά τις δαπάνες και το χτίσιμο του αφορολόγητου. Ειδικά για φέτος θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις για δαπάνες που έγιναν στο α΄εξάμηνο με μετρητά, εφόσον -σύμφωνα με πληροφορίες- αντιστοιχούν στο 50% το πολύ των δηλωθέντων δαπανών. 
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
  • Από το 2017 όλες οι δαπάνες, για να χτιστεί το αφορολόγητο αλλά και η έκπτωση φόρου από ιατρικά έξοδα, για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνονται μέσω καρτών ή τραπεζών. 
  • Οι αποδείξεις που θα απαιτούνται για να χτιστεί το αφορολόγητο θα εξαρτώνται από το δηλωθέν εισόδημα. 
  1. Για άγαμους με εισόδημα έως 8.636 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις 10%
  2. Για εισοδήματα πλέον του αφορολόγητου ορίου θα απαιτούνται αποδείξεις στο 15% του εισοδήματος. Το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. 
  • Οσοι δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ύψος των αποδείξεων θα πληρώνουν «πρόστιμο». 
  •  Στις δαπάνες θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις εκτός από τις ΔΕΚΟ. 
  • Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής και  πιστωτικής κάρτας.
  • Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν και πρόσθετα κίνητρα, με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών, εκπτώσεων φόρου ή ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου. 
  • Θα απογορευτούν οι συναλλαγές με μετρητά σε καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ 
Αλλαγές και για τις επιχειρήσεις
 Αλλαγές έρχονται, όμως και για τους επιχειρηματίες, και μάλιστα από την 1η Ιουλίου, καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατά πληρφορορίες, θα προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω καρτών ή μέσω τραπέζης. 
Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.