Νέα εγκύκλιος για το αφορολόγητο λόγω παιδιών - Το δικαιούνται και οι δύο γονείς

Τρέχουν να προλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών τις αδικίες, τις στρεβλώσεις και τις δικαιολογημένες γκρίνιες που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή των διατάξεων για το νέο αφορολόγητο, καθώς χιλιάδες οικογένειες με παιδιά κινδυνεύουν να το χάσουν.
Από πού ξεκινά το πρόβλημα; Κατ' αρχάς από το ότι προβλέπεται κλιμάκωση της έκπτωσης φόρου- δηλαδή του έμμεσου αφορολογήτου- ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Συγκεκριμένα:
  • χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου είναι 1.900 ευρώ, δηλαδή έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ
  • με 1 παιδί η έκπτωση φόρου είναι 1.950 ευρώ, δηλαδή αφορολόγητο 8.863 ευρώ
  • με 2 παιδιά η έκπτωση φόρου είναι 2.000 ευρώ, άρα το αφορολόγητο είναι 9.090 ευρώ
  • με 3 παιδιά και πάνω η έκπτωση φόρου παραμένει 2.100 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο 9.545 ευρώ
Αν το μοναδικό κριτήριο ήταν η ύπαρξη και ο αριθμός των παιδιών δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ότι δικαιούχοι αφορολόγητου παιδιών είναι ΜΟΝΟ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις όπου ο άνδρας είναι ελεύθερος επαγγελματίας και η σύζυγος μισθωτή;
Σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, όπως συνέβαινε παλαιότερα, το αφορολόγητο των παιδιών το έχει μόνο ο υπόχρεος της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή ο σύζυγος, άρα αν αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας, το αφορολόγητο κάνει... φτερά και για τους δύο, ακόμα κι αν η σύζυγος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Βλέποντας τη διαφαινόμενη «κόμπλα»- έστω καθυστερημένα- το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει ερμηνευτική εγκύκλιο- γιατί όντως η διάταξη ως έχει “κενό”- με την οποία θα ορίζεται ότι το αφορολόγητο λόγω παιδιών το δικαιούνται και οι δύο γονείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αυτή ήταν εξαρχής η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κάπου... χάθηκε στους δαιδάλους του νέου φορολογικού νόμου.
Ανεξαρτήτως του τι θα προβλέπει η εγκύκλιος, το σίγουρο είναι ότι μισθοί και συντάξεις του Ιουνίου δέχονται τις πρώτες “ψαλιδιές”. Από τη μια, το μικρότερο αφορολόγητο και η αλλαγή της έκτακτης εισφοράς, ισοδυναμούν με αυξημένη παρακράτηση φόρου. Από την άλλη, είναι γεγονός και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • υπάλληλος με μισθό 786 ευρώ, αν δεν έχει παιδιά χάνει 18 ευρώ το μήνα, με 1 παιδί χάνει 15 ευρώ, με 2 παιδιά 11 ευρώ το μήνα.
  • υπάλληλος με μισθό 1.000 ευρώ, αν δεν έχει παιδιά χάνει 15 ευρώ το μήνα, με 1 παιδί 12 ευρώ, με 2 παιδιά 8 ευρώ το μήνα
  • συνταξιούχος με σύνταξη 917 ευρώ χάνει 17 ευρώ το μήνα.
Από τις αλλαγές υπάρχουν και κερδισμένοι: εργαζόμενοι- συνταξιούχοι με εισόδημα από 30.000 ως 40.000 ευρώ, καθώς και τρίτεκνοι- πολύτεκνοι με εισόδημα ως 17.000 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.