Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην επιχειρηματική ελίτ

«Συμφωνία αλήθειας» με τους δανειστές, την κοινωνία αλλά και με τους επιχειρηματίες ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, σχολιάζουν στελέχη της ΝΔ.
AdTech Ad
Θετική εντύπωση μάλιστα προκάλεσε σε πολλά γαλάζια στελέχη το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική και σε μέρος της επιχειρηματικής τάξης για τις παθογένειες της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, όπως επισημαίνουν, καθιστώντας τους επιχειρηματίες συνυπεύθυνους για τη διαφθορά, την υπονόμευση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την απουσία μέριμνας για τη εύρωστη λειτουργία της αγοράς.
Αρκετοί στο γαλάζιο στρατόπεδο στέκονται στην τέταρτη παράμετρο των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τις σχέσεις του με τους επιχειρηματίες. Κάποιοι δε κάνουν λόγο για την περιγραφή της διαπλοκής με άλλα λόγια και θεωρούν ότι το μήνυμα από πλευράς του προέδρου της ΝΔ ήταν σαφές ότι «πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα ανήκουν στο παρελθόν».
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την προστασία της επιχειρηματικότητας από τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και ενέταξε την κριτική αποτίμηση του παρελθόντος που περιέγραψε, στην πρότασή του για αλλαγή των στόχων του μνημονίου προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση.
Σ’ αυτή τη λογική ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε και ενώπιον του ΣΕΒ ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες ανάταξης της οικονομίας εστιάζοντας κυρίως στο ότι η παρούσα κυβέρνηση «δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις» αλλά «φορά προσωρινά μεταρρυθμιστικό προσωπείο» τηρώντας «αντιφατική στάση».
Στη Συγγρού υπάρχει ικανοποίηση για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη ως προς την παρουσίαση της πρότασης της ΝΔ ενώπιον ενός τόσο ειδικού κοινού ,καθώς εξέφρασε με σαφήνεια την πρόθεσή του για καθαρές σχέσεις με τους επιχειρηματίες. Προσθέτουν δε ότι τα όσα είπε ενώπιον του ΣΕΒ είναι απολύτως σύμφωνα με τα όσα λέει σε λαϊκές συνοικίες όπως το Περιστέρι ή το Μενίδι.
Ορισμένοι πάντως στη ΝΔ, περισσότερο εγκρατείς, θεωρούν ότι οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με την επιχειρηματική τάξη της χώρας είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και για του λόγου το αληθές παραπέμπουν στο ότι ανάλογες εξαγγελίες (όπως οι καταγγελίες για τον κρατικοδίαιτο και πελατειακό καπιταλισμό) είχαν κάνει σχεδόν όλοι οι εκάστοτε αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεξαρτήτως παράταξης, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, χωρίς όμως να κατορθώσουν να τις τηρήσουν όταν αναλάμβαναν τα ηνία της εξουσίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.