Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Τσίπρα έθεσα το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει μια ευρεία Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα προσαρμόσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας στις επιταγές του 21ου αιώνα.

Επιμένουμε στην πρότασή μας. Αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή
συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους.

Στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της Κυβέρνησης.  Η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις.

Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει  στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία. Μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους  πτυχές, που αφορούν στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες πολίτες, εκτός Ελλάδας, στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία έχει  ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Θα ήταν εύκολο για την Κυβέρνηση και σήμερα ακόμα να την υπερψηφίσει.

Και το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιπροσώπευση των βουλευτών από ένα μικρότερο εκλογικό σώμα.

Από εκεί και πέρα, δεν συζητάμε απολύτως τίποτε άλλο.

Η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις και θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος αυτήν τη σημαντική ανάγκη την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σας παρουσίασε την πρότασή του ο κ. Τσίπρας;

Κ. Μητσοτάκης: Δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα αυτά. Θα αναμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.