Φωτογραφία: INTIMENEWS (αρχείο)

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ο κ.Γιούνκερ υποστήριξε πως στην Ελλάδα άλλα είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες και άλλα έκανε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήκει στους φίλους μου, έθεσε ένα ερώτημα στο δημοψήφισμα, που δεν ετίθετο εκείνη τη στιγμή ως τέτοιο. Η τελευταία πρόταση της ΕΕ προς την ελληνική πλευρά δεν αφορούσε πλέον το θέμα του δημοψηφίσματα και οι προειδοποιήσεις μου αφορούσαν ακριβώς σε αυτό», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
προσθέΤει ότι «για μένα ήταν σημαντικό να πω στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το δημοψήφισμα κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε λιγότερο το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και περισσότερο το ρόλο του κυρίου Τσίπρα στην Ελλάδα. Ήθελε νέα εντολή και την έλαβε. Και πολύ σύντομα συμφώνησε μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν οπωσδήποτε σε συμφωνία με αυτόν που προπαγάνδιζε στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν ήταν η δική μου ανησυχία, αλλά αυτή του κ. Τσίπρα».

Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ότι η προειδοποίησή του αφορούσε στο ότι το ερώτημα ήταν ξεπερασμένο, αφού στη συνέχεια έγινε ακριβώς το αντίθετο.
«Πριν το δημοψήφισμα μίλησα καθαρή γλώσσα για να μην κατηγορηθεί αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είπε ότι θα γίνονταν τελικά το αντίθετο από τις υποσχέσεις που δόθηκαν πριν το δημοψήφισμα. Στη συζήτηση για το Brexit μίλησα ελάχιστα, γιατί είχα την εντύπωση ότι θα εκλαμβάνονταν ως πρόκληση, εάν η Κομισιόν αναμειγνύονταν στην προεκλογική εκστρατεία. Έτσι, παρά το ταμπεραμέντο μου, επέβαλα αυτοσυγκράτηση».

Σε ό,τι αφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα είπε ότι οι Βρετανοί χρειάζονται την ΕΕ και η ΕΕ χρειάζεται τον βρετανικό ρεαλισμό. «Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα οδηγηθούν από τον ρεαλισμό, γιατί πρόκειται για βρετανική αρετή. Γι' αυτό πιστεύω ότι ένα Brexit δεν θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.