«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης  

Το Συμβούλιο της  Επικρατείας με απόφαση του ενέκρινε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εκποίηση του «φιλέτου» του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το τελικό «ΟΚ» σήμερα και απλά περιορίστηκε σε νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Ουσιαστικά το ΣτΕ είπε «ναι», με την δεύτερη, στην πώληση του Αστέρα  η οποία είχε μπλοκάρει τον Μάρτιο του 2015 από το Ε Τμήμα του Δικαστηρίου καθώς με  γνωμοδότησή του είχε κρίνει μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος όπως είναι η   δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»),   η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ. 
 Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλεπόταν η έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότησή τους έκρινε μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος όπως είναι η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ.
Στην συνέχεια τον περασμένο μήνα επανακατατέθηκε βελτιωμένο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ για νέα νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Το διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ.
Η επίμαχη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται σε ζώνες εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιτρέπεται λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αυτοτελών πολυτελών κατοικιών (καμπάνες), τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ - μπαρ, καταστήματα εστίασης γενικότερα, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης.
Τον περασμένο μήνα που επανακατατέθηκε για νομοπαρασκευατσκή επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης εισήχθη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια του ΣτΕ με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, καθώς την πρώτη φορά είχε «κοπεί» από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ σήμερα με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, έκρινε αυτή τη φορά νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.