Στο φάσμα των πρώτων μειώσεων μπαίνουν 10.000 - 15.000 συνταξιούχοι, με περικοπές 8% - 10%
Η διαμάχη του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με μερίδα των ΜΜΕ όσον αφορά το ύψος των περικοπών που θα δουν στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι από τον προσεχή μήνα συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους. 
Η αλήθεια είναι ότι:
1. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης οι μειώσεις μεσοσταθμικά θα φθάσουν το 12% - 15%.
2. Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 5% έως 38% - 40% σε πολύ ακραίες όμως περιπτώσεις (π.χ. για το 0,5% των συνταξιούχων που εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 600 ευρώ π.χ. οι δικαιούχοι του ΤΑΝΠΥ - Ταμείο Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων..
3. Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται και μπαίνουν στο μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».
4. Όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως γύρω στους 150.000 συνταξιούχους μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών.
5. Ειδικότερα, με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου θα δουν ανακαθορισμένες τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι έξι πρώην επικουρικών Ταμείων :
ΕΤΕΑΜ – Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ)
ΤΕΑΥΕΚ – Εμπορουπάλληλοι
ΤΕΑΠΟΖΟ – εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας
ΤΕΑΥΝΤΠ – υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων
ΚΑΠ / ΔΕΗ – συνταξιούχοι ΔΕΗ
ΤΑΠΤΠ  - Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank)... 

Περνώντας στην αντεπίθεση χθες ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι "το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο", χαρακτήρισε ψευδές ότι θα γίνουν μειώσεις έως 38% στις επικουρικές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μεγάλες μειώσεις δεν θα αφορούν περισσότερο από το 5% των συνταξιούχων. 
Ο Γ.Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο κάποιοι συνταξιούχοι "θα δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη. Και αυτό γιατί το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος».
Χαρακτηριστικά όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, και ερωτηθείς για το "αν από τον Οκτώβριο θα υπάρξει «νέο σοκ» στις συντάξεις με περικοπές αναδρομικά, τόνισε: "Προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα έχει καμιά αλλαγή ή νέα περικοπή αλλά αντιθέτως σε κάποιες περιπτώσεις μια μικρή αύξηση".

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.