Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για τους αδύναμους με περικοπές επιδομάτων
Τέλος στα οικογενειακά επιδόματα, συζύγου και παιδιών, που χορηγούν 15 ταμεία βάζει το νέο ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους, επιφέροντας έτσι κατ’ έμμεσο τρόπο μια επιπλέον μείωση στις συντάξεις από 10% ως 18%.

Ταυτόχρονα, όμως, η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από τις νέες συντάξεις είναι βέβαιο ότι θα περάσει και στους παλαιούς συνταξιούχους, καθώς θα χαρακτηριστούν ως προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που θα γίνει μέσα στο 2017 και πιθανότατα να είναι τα πρώτα που θα αφαιρεθούν από τις παλιές συντάξεις.


Αρμαγεδδών

Στη λίστα που έχει το υπουργείο Εργασίας με τα επιδόματα που καταργούνται, περιλαμβάνονται όλα τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή το ΙΚΑ, η ΔΕΗ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ταμεία Τραπεζών και Τύπου. Για το Δημόσιο ισχύουν οι ίδιες διατάξεις, δηλαδή όλες οι προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών που χορηγούνται στις συντάξεις καταργούνται για όσους βγαίνουν από 13/5/2016 και μετά.

Οι κρυφές αυτές μειώσεις θα φανούν όχι στις προσωρινές αλλά στις οριστικές συντάξεις που θα αρχίσουν να εκδίδονται από το 2017, καθώς τότε αναμένεται και η εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Το επίδομα συζύγου φεύγει οριστικά από τις νέες συντάξεις, ενώ τα επιδόματα τέκνων παύουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να καταβάλλονται από τα Ταμεία, με σταθερό ποσό ή ποσοστό επί της σύνταξης όπως παλιά.

Η καταργηθείσα παροχή αντικαθίσταται από το επίδομα παιδιού που χορηγεί ο ΟΓΑ, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ μικρότερα ποσά.

Για παράδειγμα, ένας παλιός συνταξιούχος των 1.200 ευρώ παίρνει 5% επίδομα παιδιού, (60 ευρώ το μήνα). Με αίτηση εξόδου από 13/5/2016 το 5% καταργείται. Για να δοθεί επίδομα για ένα παιδί, (ως 18 ή 24 ετών) ο/η συνταξιούχος θα απευθύνεται στον ΟΓΑ για να πάρει 40 ευρώ το μήνα, εφόσον το εισόδημα της οικογένειας είναι κάτω από 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα οι νέοι συνταξιούχοι δεν θα παίρνουν όπως οι παλιοί τα εξής επιδόματα από τα ταμεία τους:

ΙΚΑ: Απώλεια 50 ευρώ από το επίδομα συζύγου και από 86,72 έως 173,45 ευρώ από το επίδομα τέκνων.

Δημόσιο: Απώλεια 35 ευρώ από το επίδομα συζύγου και έως 170 ευρώ από τα επιδόματα τέκνων για όσους υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη από 13/5/2016 και μετά.

ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, Ταμεία τραπεζών και Εθνικής Ασφαλιστικής; Απώλεια νέων συντάξεων κατά 10% από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου και από 5% έως 10% μείωση σύνταξης από την κατάργηση των προσαυξήσεων λόγω παιδιών, ως τα 18 ή ως τα 25 αν σπουδάζουν.

Ταμεία Τύπου: Απώλεια από 58,69 ευρώ ή του 10% της σύνταξης ανάλογα με το Ταμείο από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου και επιπρόσθετη μείωση από 29,35% ως το 5% της σύνταξης από την κατάργηση του επιδόματος παιδιών.

Νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/1993: Δεν παίρνουν επίδομα συζύγου στη σύνταξη, αλλά μόνον επίδομα τέκνων που ήταν έως 40 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.