Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, με άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», απαντά στις επικρίσεις του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απορρίπτει τους ισχυρισμούς στους οποίους προχώρησαν αυτή την εβδομάδα οι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ότι το χρέος της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.
«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της “μετα-αλήθειας” είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί», γράφει ο Ευρωπαίος επίτροπος, και σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».
Σύμφωνα με τους Financial Times, το άρθρο του κ. Μοσκοβισί «αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ που δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα», ταυτόχρονα όμως σημειώνει τον κίνδυνο που υπάρχει για περαιτέρω ανάφλεξη στις σχέσεις με το Ταμείο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατηγορεί «άλλους» ότι ορισμένες φορές προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους», ενώ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων. «Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», γράφει στο άρθρο του.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτοί οι στόχοι «δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη... αλλά ούτε θα πρέπει να βασίζονται σε εκ προθέσεως απαισιόδοξες προβλέψεις, ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες».
«Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν πρωτοβουλία», γράφει και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη για να επιτύχουμε (τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη) και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.