Ξεκινούν οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία - Κεντρική Εικόνα
Από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου θα «σαρώσουν» στοχευμένες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής, μεικτά συνεργεία του ΣΕΠΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα αδήλωτης ή ψευδώς δηλωμένης εργασίας.
Oι έλεγχοι θα εντοπιστούν στους οικονομικούς κλάδους που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας (με βάση τα στοιχεία του 2016) και στους κλάδους που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αριθμό παραβάσεων για αδήλωτη εργασία στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, κλάδοι με υψηλή παραβατικότητα είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες - μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες αισθητικής, τα πρατήρια βενζίνης, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα σεκιούριτι κ.α.
Σήμερα, το πραγματικό ποσοστό «μαύρης» εργασίας εκτιμάται πάνω από 20% επί του συνόλου της απασχόλησης και το ισχύον πρόστιμο φτάνει στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 10.550 ευρώ. Βέβαια, εκτιμάται ότι μόλις ένα στα πέντε πρόστιμα που βεβαιώνονται, εισπράττεται τελικά.
Στις σκέψεις του υπουργείου είναι η μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία από 10.550 ευρώ σε 3.500 ευρώ, με παράλληλη υποχρέωση της επιχείρησης να προσλάβει για ένα έτος του άτομο που εντοπίστηκε να απασχολείται ανασφάλιστος.
Κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης στους κοινωνικούς εταίρους του επιχειρησιακού προγράμματος ελέγχων για την αδήλωτη εργασία, που πραγματοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας και την Διεθνή Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ανακοινώθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα συμμετάσχουν στα μεικτά συνεργεία του ΣΕΠΕ. Πρόκειται για:
- τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ, αλλά και τα τμήματα Εσόδων,
- την Οικονομική Αστυνομία και
- το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Η ΓΣΕΕ επεσήμανε την κρισιμότητα της εργατικής συμμετοχής κατά τους ελέγχους, η οποία προβλέπεται ρητά από το ν. 1264/1982, και παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις και τις προτάσεις της για την ουσιαστική καταπολέμηση της αδήλωτης και της (μάστιγας πλέον), της ψευδώς δηλωμένης εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.