Προς διάλυση ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας - Κεντρική Εικόνα

Πρωτοβουλία για τη διάλυση του κυβερνητικού τρικομματικού συνασπισμού, ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σιπίλα, κάνοντας ξεκάθαρο πως επιθυμεί να απαλλαγεί από το εθνικιστικό κόμμα που συμμετέχει σε αυτόν.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται λίγες μέρες μετά την εκλογή του Γιούσι Χάλα-άχο, στην ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος, πολιτικού που εναντιώνεται στη μετανάστευση κι έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν για ρατσιστικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, ο Σίπιλα θα επιδιώξει να αντικαταστήσει το εθνικιστικό κόμμα, με δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κίνηση που θα οδηγήσει όμως σε μια ισχνή πλειοψηφία που όμως φαίνεται να εγγυάται την συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής στα δημοσιονομικά και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτές προεξοφλούν ότι ο Σιπίλα θα επιδιώξει το Κόμμα των Φινλανδών να αντικατασταθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό από δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή θα οδηγούσε στην εξασφάλιση μιας ισχνής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο ενώ θα εγγυάτο τη συνέχιση των κυβερνητικών πολιτικών σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το εθνικιστικό κόμμα, είναι το δεύτερο ισχυρότερο της φινλανδικής βουλής και με την εκλογή του νέου του επικεφαλής, φαίνεται να μετακινείται σε εξαιρετικά σκληρές θέσεις για τη μετανάστευση.

Ο Σιπίλα και ο υπουργός Οικονομικών Πέτερι Όρπο, ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος NCP, του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν με το Κόμμα των Φινλανδών, επικαλούμενοι τις διαφωνίες τους σε θεμελιώδεις αξίες, στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και τη φινλανδική πολιτική έναντι της ΕΕ.

Υπέρμαχος του Fixit ο Χάλα-άχο

Ο Χάλα-άχο, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος του Fixit — της αποχώρησης της Φινλανδίας από την ΕΕ — καταδικάστηκε το 2012 από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τα σχόλιά του σε ένα ιστολόγιο, με τα οποία εξίσωνε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές.

Το πιθανότερο σενάριο

Ο Σιπίλα τόνισε πως ο στόχος του είναι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ταχύτερο δυνατόν. Το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας δεν καταλαμβάνουν παρά τις 86 από τις 200 έδρες της Βουλής της Φινλανδίας.

Ο πιο πιθανός δρόμος για τον Σιπίλα είναι να προτείνει την ένταξη στην κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και το Κόμμα του Σουηδικού Λαού. Αμφότερα τα κόμματα αυτά έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμα να διαπραγματευθούν. Εάν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση θα έχει τις 101 από τις 200 έδρες της Βουλής.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε οριακή πλειοψηφία και ότι τα κόμματα αυτά δεν θα δέχονταν να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα δίχως ανταλλάγματα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.