Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα εργαστεί για τη σχέση ΕΕ - Λιβάνου - Κεντρική Εικόνα

Για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνηση να προωθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Λίβανο, αλλά και εκείνη του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στο περιθώριο των συνομιλιών του με τον Λιβανέζο πρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Με το τέλος των συνομιλιών, με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισιέλ Αούν στη Βηρυτό, ο Κύπριος πρόεδρος, τόνισε πως «οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους είναι διαχρονικά εξαίρετοι και οι τομείς της συνεργασίες τους πολλαπλοί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήρε επίσης τον ρόλο και τη γενναιοδωρία του Λιβάνου, ο οποίος φιλοξενεί πέραν του 1,5 εκατομμυρίου Σύρους πρόσφυγες, και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος στέκει και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κύπριου προέδρου, ο ίδιος, ο Λιβανέζος πρόεδρος αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός, πιθανότατα θα έχουν τριμερή συνάντηση πριν το τέλος του 2017.

Στήριξη Λιβάνου για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε μέσω του κοινού εγγράφου που κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, πως αναμένει ότι οι συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα είναι επικεντρωμένες, και με στόχο να αποφέρουν αποτελέσματα.

 «Ελπίζουμε η Τουρκία να εμπλακεί επιτέλους εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να υποβάλει προτάσεις ώστε να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

 Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι ο Λίβανος δεν ξεχνά τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος φιλοξενώντας οικογένειες από τη χώρα του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι ο Λίβανος στηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού της.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.