Για τρίτη συνεχή ημέρα, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας εθελοντές, εργαζόμενοι και αιρετοί του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του και Γενικό Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμο, συνέβαλλαν αποφασιστικά συνεχώς και αδιάλειπτα, στην προσπάθεια περιορισμού των μετώπων της πυρκαγιάς που επί τριήμερο κατέκαιε τις περιοχές του Καλάμου, του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου και εμαίνετο ακόμη σε πολλαπλά μέτωπα στον Κάλαμο, το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, συνδράμοντας το Πυροσβεστικό Σώμα και το Δήμο Ωρωπού.



Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, συνόδευσε κλιμάκιο Βουλευτών της ΝΔ, αποτελούμενο από τους Βουλευτές Αττικής Μάκη Βορίδη, Γιώργο Βλάχο και Γεωργία Μαρτίνου, που επισκέφθηκε τη δοκιμαζόμενη περιοχή, καθώς και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς και κυρίως στο Μετόχι, στο Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, όπου τις τελευταίες ώρες επικεντρώνονται οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης.  Το κλιμάκιο των Βουλευτών της ΝΔ, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την ώρα στα μέτωπα της πυρκαγιάς από τους επικεφαλής των Πυροσβεστικών και Στρατιωτικών Δυνάμεων, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, από το Δήμαρχο Ωρωπού και τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που εμαίνετο έως τις πρώτες πρωινές ώρες συμμετείχαν οχήματα και πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εναέρια μέσα και συνέδραμαν εθελοντές και οχήματα του ΣΠΑΠ, και των Δήμων Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Διονύσου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Καλλιθέας, Ιλίου, Φυλής, Περιστερίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ.α., καθώς και των Εθελοντικών Ομάδων του Αμαρουσίου, της Άνοιξης, του Αγίου Στεφάνου, της ΜΑΚΙΠ, του Νέου Βουτζά-Προβαλίνθου, των Αφιδνών, του Κρυονερίου, της Ροδόπολης, της Εκάλης κ.α.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν, 50 υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα των ΟΤΑ, 20 μισθωμένα υδροφόρα της Περιφέρειας, τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα, για διάνοιξη ζωνών πυρόσβεσης.

Στον τόπο της πυρκαγιάς ήταν παρόντες οι Βουλευτές Αττικής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος και Γεωργία Μαρτίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, o Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών Πειραιώς (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) και Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδας Πέτρος Πουλάκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κηφισιάς και Μέλος της ΕΕ του ΣΠΑΠ Δημήτρης Λιανός.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήμασταν εκεί, σύσσωμες οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά για τρίτο συνεχές 24ωρο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 16 Αυγούστου, προκειμένου να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Πυροσβεστικό Σώμα και τους Δήμους Ωρωπού και Μαραθώνα. Το πρωί με τη βοήθεια στρατιωτικών βαρέων μηχανημάτων, δημιουργήθηκαν ζώνες για πυροπροστασία, προκειμένου να σταματήσει και να μην επεκταθεί η φωτιά. Παρόλα αυτά λόγω του αέρα που άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση η φωτιά πέρασε πάνω από το γήπεδο του Πολυδενδρίου, όπου μετά από πολύ αγώνα τέθηκε υπό έλεγχο! Ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά με κατεύθυνση προς Μαλακάσα, όπου χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης επιτύχαμε να τεθεί τελικά υπό έλεγχο η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικίνδυνο ενεργό μέτωπο.  Παρόλα αυτά λόγω των προβλεπόμενων από την ΕΜΥ ισχυρότατων ανέμων σήμερα, θα είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή, έτσι ώστε να παρέμβουμε εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με ενότητα και ανεπτυγμένο αίσθημα προσφοράς και καθήκοντος, μια μέρα σαν τη χθεσινή, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή μέχρι τις πρώτες πρωινές, προκειμένου να συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα και το Δήμο Ωρωπού.  Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, τις Εθελοντικές Ομάδες, αλλά ιδιαίτερα τους εργαζομένους και εθελοντές του ΣΠΑΠ, οι οποίοι για άλλη μία φορά με αυταπάρνηση και αυτοθυσία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της φωτιάς».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.