Επίθεση στην κυβέρνηση για την καταστροφή από την πυρκαγιά στα Κύθηρα εξαπολύει η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, στο νησί σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη καταστροφή, καθώς για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε, όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες.

Η Πειραιώς επισημαίνει πως την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, η κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά.

«Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις», τονίζει η ΝΔ.

Παράλληλα ρωτά γιατί δεν προειδοποίησε έγκαιρα, καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης και γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μη βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης», καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπ. Προστασίας Πολίτη: Δεκανίκι της ΝΔ ο δήμαρχος Κυθήρων



Απαντώντας στη ΝΔ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιτέθηκε και στον δήμαρχο των Κυθήρων, τον οποίο χαρακτήρισε «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας» και ότι «ξεχνά την διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επι των ημερών διακυβέρνησης της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αμνησία. Ως Κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα δεν ήταν υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ούτε φρόντισε να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, ούτε προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Κυθήρων -στέλεχος της ΝΔ- σε ρόλο δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να απαιτεί υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων, που αντίστοιχος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

Και αυτό παρότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και ο δήμαρχος το γνωρίζει, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Η ΝΔ ξεχνά τη διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της. Τα στατιστικά στοιχεία το αποτυπώνουν. Με τη στάση της προσδοκά σε μικροκομματικά οφέλη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και αυτή τη στιγμή μέσα από δυσκολίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα.

Θα έπρεπε να υπάρχει και ντροπή για κάποιους, που κατά τη λαϊκή ρήση ''εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι''».

ΝΔ: Αντί ο Τόσκας να βλέπει παντού εχθρούς ας απαντήσει

«Σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιδοθεί» απαντά η ΝΔ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και προσθέτει πως στα δύο ερωτήματα που έθεσε προς την κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αποτραπούν νέες καταστροφές όπως αυτή των Κυθήρων, εκείνος δεν απάντησε.

«Τα επαναλαμβάνουμε: Πρώτον: Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση; Δεύτερον: Γιατί τα επτά ελικόπτερα -τα οποία τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες- μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί; Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του ευθύνονται» συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.