Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση λόγω των ανοιχτών υποθέσεων Καμμένου-Κουρουμπλή, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική δοκιμασία με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση του Noor 1 ολοκληρώθηκε χωρίς απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, πάντως, ήταν η «λευκή απεργία» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ουδόλως έδειξαν διάθεση να υπερασπιστούν από του βήματος της Βουλής τον κ. Καμμένο στη χθεσινή συζήτηση, η οποία, ωστόσο, είχε προβλέψιμο φινάλε εξαιτίας της ονομαστικής ψηφοφορίας που δεν επιτρέπει διαφοροποιήσεις. Συνολικά 151 βουλευτές καταψήφισαν τη «γαλάζια» πρόταση και 122 ψήφισαν υπέρ, με απόντες από την κυβέρνηση για λόγους υγείας τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο και τον εγκαλούμενο κ. Καμμένο, ο οποίος σε μια επίδειξη πολιτικής ανωτερότητας αποφάσισε να μην ψηφίσει.
Την ίδια στιγμή, στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια συζητήθηκε περισσότερο η δυσφορία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, μετά το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από τα «Παραπολιτικά» και απεικονίζει τον υπουργό Ναυτιλίας να χορεύει ζεϊμπέκικο, κατά πληροφορίες στη γιορτή του εφοπλιστή στον οποίο ανήκε το μοιραίο «Αγία Ζώνη ΙΙ», μολονότι αρχικά ο κ. Κουρουμπλής είχε δηλώσει ότι δεν τον γνωρίζει. Ο υπουργός Ναυτιλίας, με γραπτή δήλωσή του, επιβεβαίωσε μεν την αυθεντικότητα του βίντεο, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, γεγονός που επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του, αλλά και άλλοι ναυτιλιακοί παράγοντες. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για fake news και καλύπτοντας απόλυτα, για μία ακόμη φορά, τον υπουργό του, παραμένοντας εγκλωβισμένος στην αρχική του απόφαση να μην τον αποπέμψει ή να κάνει δεκτή την παραίτησή του.
Προστατευτική ασπίδα ύψωσε ο κ. Τσίπρας και για τον συγκυβερνήτη του, με αποτέλεσμα από κοινού να επιτεθούν στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι επιμένει γιατί επιχειρεί κατ' αυτόν τον τρόπο να καλύψει την αδυναμία της να ασκήσει αντιπολίτευση. Παράλληλα, κατηγόρησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, επιχειρώντας μάλιστα να προκαταλάβει - όπως είπε ο κ. Τσίπρας - αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος, απαντώντας για τις φωτογραφίες που τον έδειχναν να παίζει σε καζίνο του Λονδίνου και δημοσιοποιήθηκαν επίσης στα «Παραπολιτικά», υποστήριξε ότι δεν έπαιξε επ' ουδενί με δημόσιο χρήμα και πως στο συγκεκριμένο χώρο είχε πάει πρώτη φορά το 1994 με βουλευτές της ΝΔ και συγκεκριμένα, όπως είπε, τον Γεράσιμο Γιακουμάτο.
Ο κ. Καμμένος, ωστόσο, δεν κατάφερε να αποφύγει τα αρνητικά σχόλια ακόμη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή του να αγνοήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού παρέστη - εκτός από την ομιλία του και αυτή του πρωθυπουργού - για μόλις 10-15 λεπτά στην αίθουσα, ενώ στο φινάλε της συζήτησης είχε σφοδρή προσωπική αντιπαράθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη διάρκειά της, η βουλευτής της ΝΔ, μέσα σε πανδαιμόνιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, απευθυνόμενη στον κ. Καμμένο: «Τζάμπα μάγκας είστε εσείς, που κρύβεστε πίσω από τις φούστες του κ. Τσίπρα», για να... αλλάξει τη φράση της μετά τις αντιδράσεις: «Αφού σας ενοχλεί, πίσω από τα παντελόνια του κ. Τσίπρα».
Η αμηχανία, εξάλλου, που υπήρχε στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και από το γεγονός ότι ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ με τρόπο που ουσιαστικά τον... εξέθεσε, αφού παραδέχθηκε εμμέσως πως οι συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor 1 ήταν παράνομες. «Προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία, δικαιολογείται ακόμα και έγκλημα, πόσω μάλλον ένα τηλεφώνημα», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.