Ξεκάθαρο προβάδισμα του κόμματος Χριστιανική Ένωση (CDU) της Άγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,5% δίνουν τα πρώτα exit polls, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 7 μμ (ώρα Ελλάδος), αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα διορθωμένα ποσοστά του exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD, στο 20,2% κυμαίνεται το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στο 13,4% των Ακροδεξιών (AfD), στο 10,5% των Φιλελευθέρων (FDP), στο 9,4% των Πράσινων (Gruene) και στο 8,9% της Αριστεράς (Die Linke).
Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.
Αποκλείουν συνεργασία με τη Μέρκελ οι Σοσιαλδημοκράτες
Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.
Ιστορικό υψηλό ποσοστό για τους Ακροδεξιούς
Ιστορικό εκλογικό σκορ κατέγραψε το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που λαμβάνει το 13,5% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD. Οι ακροδεξιοί δεσμεύονται να «αλλάξουν τη χώρα».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.