Σχετική εικόνα
1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή έχει στη διάθεση της η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, κυρία Corina Cretuκατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στη Δυτική  Αττική που προκάλεσαν το θάνατο 23  συμπολιτών μας και τεράστιες υλικές ζημιές,

Από την πλευρά τους ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη και η ευρωβουλευτής κυρία  Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, αφού είχαν ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του συντονιστή του Ε.Λ.Κ. στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Λ. Βαν Νίστελρόι και της Επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας του Ε.Λ.Κ., κυρίας Ε. Γκαρντίνι, παρενέβησαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισαν την ανάγκη για ευελιξία στη στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατεπείγουσα παρέμβαση για την Ελλάδα.


Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη:

«Απόγνωση είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων 
περιοχών της Δυτικής Αττικής (όπως και του Δήμου Δέλτα στην Θεσσαλονίκη), 14 ημέρες μετά την φονική θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2017.  23 νεκροί έχουν ήδη εντοπιστεί (αν και αυτός δεν θα είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων). Οι υλικές καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Τεράστιες ζημιές σε υποδομές, οδικούς άξονες, δρόμους, σπίτια και αυτοκίνητα, υδροδότηση και την ποιότητα νερού, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ελλάδα, αντιμετωπίζει δυσκολία στο να αντιμετωπίσει μόνη της μιας τέτοιας κλίμακας καταστροφή. Ευχαριστώ τα Κόμματα του Ε.Κ. για την άμεση ανταπόκριση. Ζητούμε κοινοτική αλληλεγγύη και βοήθεια. Να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), με ευελιξία, για να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Να δρομολογήσει άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς παρέμβασης, δημιουργώντας τα κατάλληλα νομικά και δημοσιονομικά μέσα.

Να εκπονηθεί ένα πενταετές σχέδιο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη στον παρακάτω σύνδεσμο:https://youtu.be/GAtAd4PVYkU


Αναλυτικά η παρέμβαση της κυρίας Μαρίας Σπυράκη:

«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. 

Κυρία Επίτροπε έρχομαι από τη Δυτική Αττική, πριν από λίγο προσγειώθηκα στις Βρυξέλλες. Πήγε εκεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά.  Αυτά που είδαμε δεν μπορούν να περιγραφούν.  
Σπίτια βυθισμένα στη λάσπη, άνθρωποι που έχασαν τους συγγενείς τους, τους φίλους τους, υποδομές κατεστραμμένες, δρόμοι απροσπέλαστοι, ούτε καν καθαρό νερό δεν υπάρχει. 

Δεν είναι η ώρα να επικεντρώσουμε στις ευθύνες. Είναι κυρίως η ώρα να αποφασίσουμε τί να κάνουμε και σε αυτό το ερώτημα φαίνεται πως εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναινούμε ξεκινώντας από την ανάγκη να επιδείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε αυτό να μεταφραστεί σε επιπλέον πόρους και ενίσχυση της Ελλάδος μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση. 

Εξηγώ.  Προτείνω, όπως άνοιξε τη συζήτηση ο κύριος Βαν Νίστελροι και τη συνέχισε ο κ. Κύρκος, την αναθεώρηση του Κανονισμού που αφορά στο ταμείο αλληλεγγύης.  Ζητάμε από την Κομισιόν περισσότερη ευελιξία, ανάλογα με τις περιστάσεις και να μην εμείνει στον κανονισμό του 1.5% του Α.Ε.Π. ανά Περιφέρεια.  Προτείνω να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδος πέρα από ταμείο αλληλεγγύης, όπως έγινε στην Ιταλία. Και τέλος προτείνω να έχουμε ανεξάρτητες διαδικασίες από την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης για να μην υπάρχει εθνική συμμετοχή σε έργα αντιπλημμυρικά, σε έργα πρόληψης αλλά και σε έργα αποκατάστασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η Ελλάδα χρειάζεται απτή απόδειξη της αλληλεγγύης μας και είναι απαραίτητο να τη δείξουμε σήμερα».
Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας  Σπυράκη στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/JXgKXhmsVsQ


Αναλυτικά η παρέμβαση της κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ευχαριστούμε όλους πολύ για την πολύτιμη στήριξή σας. Θέλω και εγώ από αυτό το βήμα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των 23 συμπολιτών μου, που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στην Αττική. Δύο εβδομάδες μετά την πρωτοφανή αυτή φυσική καταστροφή είναι ώρα να κινήσουμε άμεσα όλους τους απαραίτητους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν, τις οικογένειές τους, τις επιχειρήσεις, τα σπίτια, τις υποδομές ζωτικής σημασίας που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Παράλληλα, είναι ανάγκη να συνδυάσουμε την κατεπείγουσα βοήθεια με μέτρα πρόληψης, για να προσφέρουμε ανακούφιση στις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής, που βιώνουν ακόμη με το χειρότερο τρόπο αυτόν τον εφιάλτη.

Σε αυτό το πλαίσιο,  καλωσορίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενισχυμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που θα ενισχύσει τους προληπτικούς μηχανισμούς, την ετοιμότητα της Ένωσης αλλά και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Πρόκειται για έκφραση αληθινής αλληλεγγύης. Όλοι είμαστε ευάλωτοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές και μόνο με συνεργασία και κατάλληλο συντονισμό μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη είναι αλληλεγγύη. Πρόσφατα στήριξε την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία με κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο χειμώνας είναι μπροστά και οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες. Οι συνάδελφοί μου έκαναν πολύ σημαντικές προτάσεις. Εγώ σήμερα κάνω έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων συνανθρώπων μας, που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ στον παρακάτω σύνδεσμο:https://we.tl/x8qLMGTwtv
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.