Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "ANTITHESIS", που πραγματοποιήθηκαν χθες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017-2018, με τίτλο : «ΠΟΛ(ε)ΙΣ» .

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου.

Πρόκειται για μια βόλτα στις γειτονιές του αρχαίου και σύγχρονου Πειραιά, μέσα από τις αντιθέσεις του. Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διατρέχει όλη την ιστορική πορεία του Πειραιά ως πόλης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σημαντικά ευρήματα, ορισμένα από τα οποία ανακαλύφθηκαν  στα έργα του Μετρό και του Τραμ.  Επίσης,  μέσα από το φωτογραφικό υλικό μπορεί να διακρίνει τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες που «γέννησε» η ατμόσφαιρα του Πειραιά.   

Την έκθεση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά,  με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά.



Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Κυρία Υπουργέ, κύριοι  Αντιπεριφερειάρχες, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι καλησπέρα κι από μένα και χρόνια πολλά λόγω των ημερών.

Νομίζω μετά την κυρία Χρυσουλάκη και την αναφέρω πρώτη ως πιο ειδική, την Υπουργό και  τον Γιώργο Γαβρίλη, δεν θα προσθέσω πολλά σχετικά με την έκθεση. Θα ήθελα πιο πολύ να σταθώ σ αυτό που είπε ο Γιώργος Γαβρίλης στο κλείσιμο της ομιλίας του. Στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης του Πειραιά, την αυτόνομη ιστορία της πόλης, άρα και το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα το οποίο διαθέτει και για το οποίο υπάρχει συναντίληψη με τον Αντιπεριφερειάρχη  ότι μπορούμε να στηρίξουμε αν θέλετε, την ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά.

Η έκθεση αυτή είναι από τον 5ο αιώνα π.Χ.  μέχρι τις μέρες μας, αλλά αναδεικνύει αν θέλετε, την πολύ μεγάλη ιστορία του Πειραιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα όμως, η πόλη αυτή έχει και ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα. Αυτό είπα και χθες στους δημοσιογράφους, όταν μας ξενάγησε η κυρία Χρυσουλάκη στην έκθεση και είδαμε πόσο ενδιαφέρουσα είναι και ότι πρέπει να αναπτύξουμε μία πολιτιστική στρατηγική στην πόλη, ώστε να αναδείξουμε αυτό το απόθεμα το οποίο υπάρχει.

Έχουμε την τύχη νομίζω στην πόλη αυτήν τη στιγμή,  στις πολιτιστικές δομές, αν θέλετε, της πόλης μας να υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγάλες, κατά την άποψή μου, ικανότητες και θέληση, είτε η κυρία Χρυσουλάκη ως Διευθύντρια της Εφορείας είτε ο Νίκος Διαμαντής στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά  είτε η κυρία Παλούμπη στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο είναι στην πόλη μας είτε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κυρία  Μπαφούνη, όπου διατηρούμε την Πινακοθήκη μας, μια πολύ σημαντική Βιβλιοθήκη, ένα πολύ σημαντικό ιστορικό αρχείο για την πόλη του Πειραιά. Όλα αυτά νομίζω πρέπει σιγά-σιγά να τα συνδέσουμε, να αναπτύξουμε μία γενικότερη στρατηγική για το πολιτισμό και να βοηθήσει αυτό την ανάπτυξη της πόλης.

Νομίζω ότι το κάνουμε σιγά-σιγά - και να ευχαριστήσω εδώ με την ευκαιρία την Υπουργό και για τη στήριξη στο Δημοτικό Θέατρο που τελικά επετεύχθη  - και φυσικά έχουμε και στήριξη από την Περιφέρεια για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Άρα, έχουμε αρκετά σημαντικές δομές, έχουμε αρκετά σημαντικές εκθέσεις αρχεία στη διάθεσή μας. Το είπα και χθες. Έχουμε το αρχείο του Κατράκη - μια που είναι και ο χώρος της Υπουργού - του Ροντήρη, του Αραβαντινού που ξεκίνησε -  έγιναν τα εγκαίνια πριν από λίγες ημέρες -  σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν σε κιβώτια.  Έχουμε πολύ μεγάλο ιστορικό αρχείο για την πόλη του Πειραιά, το οποίο δεν έχουμε τη δυνατότητα, λόγω έλλειψης χώρων, να αναδείξουμε. Είμαστε στην κατεύθυνση αυτή.
Ξέρετε ότι οι πόροι του Δήμου είναι ελάχιστοι, η Περιφέρεια στέκεται ευτυχώς πάντα δίπλα και στον Δήμο και σε άλλες πρωτοβουλίες γιατί έχει δυνατότητα χρηματοδότησης, τις περισσότερες φορές. Ήδη συζητάει ο κ.  Γαβρίλης και έχει προσπαθήσει πάρα πολύ το να λειτουργήσει πάλι το αρχαίο θεατράκι της Ζέας. Όλα αυτά νομίζω μπορούν να συνθέσουν μια ταυτότητα για την πόλη που πραγματικά να είναι πολύ σημαντική.

Είναι «αμαρτία» να έχουμε τέτοιο πολιτιστικό απόθεμα, τέτοια ιστορία και να μην μπορούμε αν θέλετε, να το δείξουμε και στους Πειραιώτες πρωτίστως και στους υπόλοιπους Έλληνες και στους ξένους, οι οποίοι φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, κατά  εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατομμύρια. Αυτή είναι η στόχευση. Καταβάλουμε προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε και θα τα καταφέρουμε νομίζω.

Τέτοιες εκθέσεις βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε τους άλλους χώρους που κάναμε τις εκθέσεις. Οι ανασκαφές του Μετρό βοήθησαν στο να αναδείξουμε και να προσθέσουμε στοιχεία. Έχουμε την «Ξυλαποθήκη» που κάναμε πέρυσι τα εγκαίνια μιας πάρα πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης.
Κινούμαστε έτσι κυρία Υπουργέ, φίλες και φίλοι. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε πραγματικά αρκετά.

Να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα να πω αυτές τις κουβέντες σήμερα εδώ.
Να συγχαρώ την κυρία Χρυσουλάκη και τους συνεργάτες της, αλλά και τον Γιώργο Γαβρίλη για τη συνδρομή του για να γίνει η έκθεση αυτή.

Όπως έχω ξαναπεί, εμείς ως Δήμος με όχι πολύ μεγάλες δυνατότητες εκεί που μπορούμε νομίζω στεκόμαστε κι εμείς με τις αδυναμίες μας ή τα λάθη μας κοντά στο κομμάτι αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Να είστε  καλά».



Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.
Για την έκθεση μίλησε η κυρία Στέλλα Χρυσουλάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. 

Στο τέλος, ακολούθησε περιήγηση  και ξενάγηση των παρευρισκομένων στην έκθεση από την κυρία Χρυσουλάκη.   


Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2018.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.