Διαδικασίες αναγκαστικής πτώχευσης δρομολογεί η καπνοβιομηχανία Ξάνθης, ΣΕΚΑΠ ΑΕ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως θα συγκληθεί μεθαύριο Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προκειμένου να δρομολογήσει τη σχετική προετοιμασία.
Η εταιρεία ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη δέχθηκε σφοδρό πλήγμα μετά την απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την ελληνική καπνοβιομηχανία, λίγες ημέρες μετά την επικύρωση του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ από το Εφετείο Κομοτηνής.
Σύμφωνα με τις πηγές της αγοράς, παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ αλλά και έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση ζητώντας την άμεση καταβολή του.
Κύκλοι της εταιρείας δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την τροπή που πήραν τα πράγματα και διαμήνυαν ότι αν δεν γίνει δεκτή η νέα προσφυγή που έχουν υποβάλλει, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου. Γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά πιθανό να μείνουν χωρίς εργασία και οι 170 απασχολούμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας.
Η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».