Περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από το 2015 έως σήμερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Ειδικότερα, το 2015 αποφυλακίστηκαν 1.703 άτομα, την επόμενη χρονιά 4.480 άτομα και το 2017 μέχρι τις 10.11.2017 είχαν αποφυλακιστεί 4.027 άτομα , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αποφυλακισθέντων σε 10.210.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνη αναφερόμενος στην ψήφιση του νόμου 4322/2015, γνωστού ως νόμου Παρασκευόπουλου, έκανε λόγο για συνειδητή πολιτική επιλογή που στόχευε στην άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών.  «Η νομοθετική επιλογή των αποσυμφορητικών νόμων, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές αποτελεί πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων, εδώ και δεκαετίες ψήφιση του ν. 4322/2015 υπήρξε συνεπώς, συνειδητή πολιτική επιλογή, συνέχεια της ήδη ασκούμενης επί δεκαετίες πολιτικής, που στόχευε στην άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και ήταν επιλογή ανάγκης» ώστε να αποκατασταθούν ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές.
 
Επιχειρώντας να αποκρούσει τη δριμεία κριτική της ΝΔ περί υποτροπιασμού των εγκληματιών που απολύθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου, υποστήριξε στην απάντησή του ότι «η ρητορεία του νόμου και της τάξης δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια».
Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι από τους συνολικά 23 φερόμενους ως δράστες σε επτά βίαια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Απρίλιο του 2015 έως σήμερα:
  • Επτά φέρονται να έχουν αποφυλακιστεί με τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου
  • Για τρεις από αυτούς είχε διαταχθεί η άμεση απέλαση που δεν εκτελέστηκε
  • Δύο εξ αυτών θα απολύονται σε κάθε περίπτωση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία
  • Ένας είχε παραβιάσει τακτική άδεια
«Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των ατόμων που αποφυλακίστηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τους ως άνω νόμους, δεν έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα κατά τη επανένταξή τους στη κοινωνία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής.