«Η κυβέρνηση χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερική πολιτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση για τον χειρισμό του ζητήματος.
Η κ. Σπυράκη έκανε λόγο για «ανεύθυνο χειρισμό» σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, προσθέτοντας ότι επί δύο μήνες δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση και ότι επί δύο μήνες οι διαδικασίες δρομολογούνται ερήμην της ΝΔ. «Είναι πλέον πολύ αργά για ενημέρωση», ανέφερε η κ. Σπυράκη. Προσέθεσε, δε, ότι, εφόσον κληθεί στη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος θα προσέλθει ζητώντας να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τη στάση της, για το αν διαπραγματεύεται με ενιαίο τρόπο. «Αν δεν υπάρχει κοινή θέση, δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης», ανέφερε η κ. Σπυράκη.
Όσο για τη συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται, η εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως επιλέγουν», προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές του κόμματος.
«Αντί κάποιοι να εξυφαίνουν σενάρια στα υπόγεεια του Μαξίμου για τη στάση της ΝΔ, θα ήταν προτιμότερο να μας απαντήσει η κυβέρνηση, αν εξακολουθεί να εκφράζει τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Γαβρόγλου η άποψη που είχαν εκφράσει το 2008 ότι δεν είχαν πρόβλημα η πΓΔΜ να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι στο θέμα, δεν μπορεί να παρουσιάσει ενιαία θέση ως βάση διαπραγμάτευσης», σημείωσε καταληκτικά η κ. Σπυράκη.