Αποτέλεσμα εικόνας για τεντομας
Με συνέντευξή του στο iefimerida.gr, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών «Η Αθήνα είμαστε Εμείς», Χρήστος Τεντόμας, εντοπίζει την κακοδαιμονία της πρωτεύουσας στο γεγονός ότι η Αθήνα χρησιμοποιείται σαν εφαλτήριο από πολιτικούς καριέρας για την ανέλιξή τους σε εθνικό επίπεδο. 

Επισημαίνει ότι η λογική αυτή του εφαλτηρίου εμποδίζει τους πολιτικούς-δημάρχους να πάρουν δυσάρεστες αποφάσεις για να μην πλήξουν το πολιτικό τους μέλλον.  

- Η γενική διαπίστωση είναι ότι η εικόνα της Αθήνας είναι πραγματικά κακή. Πιστεύετε πως η κρίση της χώρας είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της Αθήνας; Διαφέρουν αυτά από τα προβλήματα των άλλων μεγαλουπόλεων;

Είναι εντυπωσιακό που εδώ και τόσα χρόνια τα προβλήματα της Αθήνας -και δεν μιλάω για τα πολεοδομικά και οικιστικά αλλά για τα λειτουργικά της προβλήματα- όχι μόνο δεν παραμένουν ίδια, αλλά χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο. Πώς γίνεται η πόλη να γίνεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο βρώμικη, τα σκουπίδια και η διαχείρισή τους να παραμένουν ένα άλυτο ζήτημα, παρόλο που όλες οι σύγχρονες πόλεις το έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;
Πώς γίνεται να μην υπάρχουν συντηρημένοι και περιποιημένοι δημόσιοι χώροι, τα πεζοδρόμια να μην είναι πρσβάσιμα σε ανθρώπους με αναπηρία, να είναι γολγοθάς η κυκλοφορία του γονιού με παιδικό καροτσάκι;
Πώς γίνεται να μην μπορείς να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια, να είναι οι δρόμοι σκοτεινοί, ακόμα και οι πιο κεντρικοί από αυτούς;

Αυτά, δυστυχώς, είναι μερικά από τα κυρίαρχα προβλήματα της Αθήνας, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη καμία κρίση και ας τη χρησιμοποίησαν και τη χρησιμοποιούν οι δήμαρχοί της, χωρίς αιδώ, για να δικαιολογήσουν την απραξία, την αδιαφορία ή την ανικανότητα.
Η Αθήνα δεν είναι μια μεγαλούπολη, αλλά ευρωπαϊκή μητρόπολη, και όμως αδυνατεί να συγκριθεί με τις λοιπές ευρωπαϊκές μητροπόλεις στα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας. Οι υπόλοιπες πόλεις συζητούν τη μετάβαση στη νέα εποχή της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης και πώς αυτή θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, συζητούν για τις λεγόμενες έξυπνες πόλεις (smart cities).
Πώς να συμμετέχεις σε αυτή τη νέα πρόκληση, να καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις τα πλεονεκτήματά της προς όφελος του κόσμου, όταν ο πολίτης δεν μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια στην πόλη και όταν όλοι σου οι δρόμοι είναι βρώμικοι και πλημμυρίζουν από ξέχυλους κάδους σκουπιδιών;

- Χρειάζεται ένας χαρισματικός δήμαρχος για την Αθήνα; Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει για να αλλάξει την εικόνα της πόλης;

Το πρόβλημα, πιστεύω, δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα του δημάρχου, αλλά με τη δέσμευσή του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Αθήνα αποτελεί για τους δημάρχους της ένα σκαλοπάτι για τη μετέπειτα πολιτική τους καριέρα, και γι' αυτό την αντιμετωπίζουν με όρους επικοινωνίας. Όμως η επικοινωνία δεν λύνει τα προβλήματα, ίσως μόνο τα συγκαλύπτει για το εκτός Αθηνών κοινό.
Γιατί, πιστέψτε με, ο Αθηναίος δεν ξεγελιέται πια, έφτασε ο κόμπος στο χτένι.
Καταλαβαίνει ότι ένας αφοσιωμένος δήμαρχος, που αγαπά την πόλη και θέλει να την υπηρετήσει με μεράκι, θα ασχοληθεί πραγματικά και θα λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητάς της. Θα την οδηγήσει προς την κατάκτηση της ταυτότητας μιας διεθνούς μητρόπολης, εκμεταλλευόμενος τις τεράστιες δυνατότητές της.
Δείτε τις θεαματικές αλλαγές σε πόλεις του Λεκανοπεδίου που οι δήμαρχοί τους αφοσιώθηκαν σε αυτές και στη δουλειά τους, όπως στο Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο.
Αμεση προτεραιότητα για έναν δήμαρχο της Αθήνας πρέπει να έχουν τα αυτονόητα, όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια των πολιτών και η προσβασιμότητα σε όλους τους δημόσιους χώρους,πεζοδρόμια, πάρκα, κτίρια.

- Είστε δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών «Η Αθήνα είμαστε Εμείς». Ποιες είναι οι επιδιώξεις σας;

Η πρωτοβουλία πολιτών «Η Αθήνα είμαστε Εμείς» είναι μια οργανωμένη προσπάθεια Αθηναίων που νοιαζόμαστε και αγαπάμε την πόλη μας, αναζητούμε λύσεις στα προβλήματα της Αθήνας και προτάσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια και είμαι ενθουσιασμένος με τη μεγάλη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων που αρνούνται να αποδεχθούν μοιρολατρικά την παρούσα κατάσταση και κινητοποιούνται, συζητούν, αναδεικνύουν τα προβλήματα στις γειτονιές, προτείνουν τρόπους  αντιμετώπισής τους, αναζητούν λύσεις.
Νέοι που ζουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν στην πόλη τους, αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών που αγωνιούν, όμως δεν το βάζουν κάτω, προβληματίζονται, οραματίζονται, δουλεύουν ομαδικά για το καλό της Αθήνας και το δικό τους παρόν και μέλλον στην πόλη.
Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις μας είναι διαρκείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Έχουμε πραγματοποιήσει εκδηλώσεις διαλόγου και ενημέρωσης με αξιοσημείωτη συμμετοχή σε θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως «Διάλογος για την παιδεία», «Αθήνα και Τουριστική Ανάπτυξη. Προκλήσεις & Προοπτικές», «Τα προβλήματα της Υγείας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και τελευταία, η εκδήλωση στον Ιανό, στην οποία παρουσιάστηκαν «οι προτάσεις που θα βοηθήσουν να γίνει η Αθήνα πόλη προσβάσιμη σε όλους», με αφορμή την ημέρα ατόμων με αναπηρία και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών και την εξαιρετική βοήθεια και υποστήριξη της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία προλόγισε και το σχετικό βίντεό μας.
Το βίντεο που φτιάξαμε για να αναδείξουμε το πρόβλημα της Αθήνας παίχθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και του Epsilon, έκανε μεγάλη αίσθηση, προβληματίζοντας αλλά και κινητοποιώντας για δράση.

Παράλληλα πραγματοποιούμε κοινωνικές παρεμβάσεις για τους άστεγους της πόλης αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και έχουμε καθιερώσει το «Βανάκι της Αγάπης», που μοιράζει τρόφιμα και φρούτα σε συνεργασία με όλα τα φιλόπτωχα της Αθήνας. Ήδη σήμερα καταφέραμε με τη βοήθεια ιδιωτών το Βανάκι μας να πολλαπλασιαστεί και έτσι πολλά Βανάκια της Αγάπης θα κινούνται στην Αθήνα ενόψει του Πάσχα.

Ευελπιστούμε ότι σε λίγο καιρό η δουλειά που γίνεται θα δώσει καρπούς και θα καταφέρουμε να θέσουμε σε διαβούλευση ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Αθήνα να βγει από την παρατεταμένη κρίση, ένα πρόγραμμα που θα αποτυπώνει τις ανάγκες και το όραμα των κατοίκων της, το αληθινό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας, που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους με αληθινή αγάπη για την πόλη και απόλυτη αφοσίωση στη σκληρή δουλειά που απαιτείται.

- Ασχολείστε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τι είναι για εσάς επιτυχία;

Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας διατελέσει σε πολλές θέσεις ευθύνης και δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις ούτε οι δυσκολίες, πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων και της πόλης, στην ομαδική και συστηματική δουλειά, που όταν υπάρχει στόχος και όραμα, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η συμμετοχή μου στα κοινά, στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν για μένα αυτό που έπρεπε να κάνω για να μη μένω απαθής και διαμαρτυρόμενος, για να μπορώ να παρεμβαίνω, και το χρωστάω στη γειτονιά που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στην Ακαδημία Πλάτωνος, και στον πατέρα μου που όλη του τη ζωή μετέφερε με το μικρό του τρίκυκλο υφάσματα σε όλη την πόλη.
Το βάρος των υφασμάτων στην πλάτη μας ήταν, πιστέψτε με, μικρότερο από εκείνο της δύσκολης μετακίνησής μας στην πόλη, που δεν είχε καμία πρόνοια διευκόλυνσης του επαγγελματία και του κατοίκου της, με τα σκουπίδια να εμποδίζουν ακόμα και την πρόσβαση στον δρόμο, το δε καλοκαίρι να γίνονται ο εφιάλτης μας. Δουλεύοντας μαζί του γνώρισα από μικρός κάθε γειτονιά της και μαζί του ονειρεύτηκα μια διαφορετική Αθήνα. Ευγνωμονώ τη μητέρα μου για την πίστη της στη μόρφωση ως μονόδρομο για μια καλύτερη ζωή για όλους. 
Είμαι ικανοποιημένος που μετά από τόσα χρόνια που περπατώ σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της πόλης, με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα και συζητούν μαζί μου όλα τους τα προβλήματα.
H επιτυχία για μένα είναι πάντα το αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και αρμονικής συνεργασίας, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική, οικογενειακή ζωή μας.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες;

Το μόνο που με πάθος μπορώ να πω είναι ότι θα παλέψουμε για την Αθήνα!
πηγή: iefimerida

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.