Στα εκλογικά κέντρα συρρέουν από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι της Κύπρου προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη του 8ου προέδρου στην ιστορία της χώρας. Οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα και μισή ώρα μετά θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ 20:30 και 21:00 ώρα Ελλάδος.
Το ανώτατο αξίωμα διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, οι οποίοι είναι: Ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται από το ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων και το Κίνημα Αλληλεγγύη, ο Σταύρος Μαλάς που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο Μιχάλης Μηνά πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης (ΟΑΔ), ο Χάρης Αριστείδου, ο Ανδρέας Ευστρατίου και ο Χριστάκης Καπηλιώτης.
Εάν ουδείς από τους υποψηφίους καταφέρει να συγκεντρώσει 50% συν μία ψήφο, θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία τη ερχόμενη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου. Αυτό φαίνεται να είναι και το πιθανότερο σενάριο, γι΄αυτό και η προσοχή πολιτών, υποψηφίων και κομμάτων επικεντρώνεται ήδη στον β΄γύρο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, η προσοχή είναι στραμμένη στη μάχη που δίνεται για το δεύτερο εισιτήριο για τον β' γύρο μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Σταύρου Μαλά. Η διαφορά των δύο βρισκόταν στα όρια του στατιστικού λάθους. Ο Νίκος Αναστασιάδης, αν επαληθευθούν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα περάσει με άνεση στον β΄γύρο.
Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί ψήφισε ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έφτασε το εκλογικό κέντρο του Λανιτείου Γυμνασίου στη Λεμεσό μαζί με τον εγγονό του Άντη.
Ευδιάθετος δήλωσε πως η εκλογική αναμέτρηση είναι η γιορτή της δημοκρατίας. «Είναι η μέρα που ο λαός ως κυρίαρχος θα αποφασίσει ποιος θα καθορίσει την επόμενη μέρα για την Κύπρο. Τις προηγούμενες ημέρες, είπε,  οι υποψήφιοι είχαμε την ευκαιρία να παραθέσουμε τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας. Αυτό που παρακαλώ είναι να ενεργήσουν όλοι με νηφαλιότητα γιατί την επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Πολιτικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα του λαού τα οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Θα ήταν παράληψη να μην καλέσω τον κόσμο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Επίσης θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν ώστε να έχουμε μία ομαλή εκλογική διαδικασία» είπε.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Λευκωσία και στη συνέχεια δήλωσε πως πρωταγωνιστές σήμερα δεν είναι οι υποψήφιοι αλλά πολίτες. «Με τη συμμετοχή τους και την επιλογή τους καθορίζουν την πορεία του τόπου». 
Λίγο αργότερα ο έτερος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς είπε πως «σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας. Η μέρα που θα ψηφίσουν οι πολίτες». Κάλεσε τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μαζικά και να ψηφίσουν εκείνους που κρίνουν ότι προσδίδουν αξία στο μέλλον τους. «Αυτή είναι η ώρα να μας κρίνουν», είπε. «Να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους. Ανεξαρτήτως ιδεολογικής προτίμησης», πρόσθεσε, «να προσέλθουν στις εκλογές και να επιλέξουν το μέλλον τους με ωριμότητα και με το χέρι στην καρδιά. Μας ενώνει η Κύπρος μας», κατέληξε.
Το Κυπριακό, τα ενεργειακά, τριμερείς- πολυμερείς συνεργασίες και η θέση της Κύπρου στο διεθνές προσκήνιο αποτελούν τα πολιτικά στοιχήματα που θα έχει ενώπιόν του ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. Τα άλλα θέματα- προκλήσεις σχετίζονται με την οικονομία και είναι εξίσου σημαντικά στη παρούσα χρονική συγκυρία, αφού ο νέος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του θα κληθούν να διαχειριστούν μια «καυτή πατάτα» για τιθάσευση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το ολικό «λίφτινγκ» του τραπεζικού συστήματος, την κρίσιμη πτυχή της μεταρρύθμισης του δημοσίου, τη διαχείριση του μνημονιακού προαπαιτούμενου της ιδιωτικοποιήσης ημικρατικών οργανισμών, την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και άλλα.
Ο προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, εάν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 πολίτες, περιλαμβανομένων 283 εγκλωβισμένων και 657 Τουρκοκυπρίων.
Στην Κύπρο θα λειτουργήσουν συνολικά 1.084 εκλογικά κέντρα, ενώ 38 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό, όπου οι εκλογείς ανέρχονται στις 11.683.
Αναμένεται πάντως περιορισμένη προσέλευση στις κάλπες σε σύγκριση με την προηγούμενη προεδρική εκλογή.
Τα εκλογικά κέντρα και η κατανομή των εκλογέων, κατά περιοχή, έχουν ως ακολούθως: Λευκωσία: 410 εκλογικά κέντρα και 213.033 εκλογείς, Λεμεσός: 305 και 152.115, Λάρνακα: 181 και 92.795, Πάφος: 134 και 49.765, Αμμόχωστος: 54 και 31.485 και Εξωτερικό: 38 και 11.683, δηλαδή σύνολο 1.122 κέντρα και 550.876 εκλογείς.
Στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στην Αθήνα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ρέθυμνο, τη Γλασκώβη, το Λονδίνο, το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Βερολίνο, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Μάναμα, τη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, τη Ντόχα, το Παρίσι, την Πράγα, το Ριάντ, τη Σόφια, τη Στοκχόλμη και τη Χάγη.
Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίαση, στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.