Κορυφώνεται ο διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό με τις ομάδες διαπραγμάτευσης να συναντώνται το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση της διαφοράς. Στο τραπέζι δεν αναμένεται να πέσουν μαγικές λύσεις, ούτε εκπλήξεις, αφού λίγο-πολύ, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν προϊδεάσει για τη δέσμη των προτεινόμενων ονομάτων. Η συνάντηση θα δώσει πάντως μια πρώτη αίσθηση για το πόσο κοντά είναι οι θέσεις των δυο πλευρών, αναφορικά με το όνομα, αλλά και το εύρος χρήσης του, καθώς και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την αποκλειστικότητα χρήσης του όρου Μακεδονία. Πάντως οι προσδοκίες από τη συνάντηση είναι χαμηλές – αφού τόσο οι δυο υπουργοί εξωτερικών, Κοτζιάς και Δημητρώφ έχουν δημιουργήσει ένα μεταξύ τους κανάλι επικοινωνίας και ομάδων εργασίας, όσο και οι δυο Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ που πιθανολογείται ότι θα συναντηθούν στο Νταβός, τρέχουν την κύρια ευθύνη της διαπραγμάτευσης.  
Πάντως, στην Αθήνα το θέμα εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Την Τρίτη, ο κ. Καμμένος προέβαλε ακόμη ένα επιχείρημα για να αρνηθεί το συμβιβασμό με τα Σκόπια, ανασύροντας ένα χάρτη του 1937, όπου τα σημερινά Σκόπια, ως κομμάτι του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρονταν ως Βαρντάσκα. Ενώ η Νέα Δημοκρατία, με non-paper που εξέδωσε, θύμισε παλιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και των υπουργών Τσακαλώτου, Γαβρόγλου και Χριστοδουλοπούλου – που ζητούσαν να δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία. Στην ίδια γραμμή με τους ΑΝΕΛ συντάσσονται και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, δυο κόμματα που αντλούν κομμάτι της πολιτικής ισχύος τους στη Βόρεια Ελλάδα και τα μέλη τους αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα στις μεγάλες πόλεις της χώρας. 
Τον όρο «Μακεδονία» ρίχνει στο τραπέζι ο Νίμιτς
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 εξάλλου, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕΜάθιου Νίμιτς ενόψει της σημερινής (17/1) εκκίνησης των συνομιλιών ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είπε ότι «αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ο όρος «Μακεδονία».
Συγκεκριμένα ο κ. Νίμιτς είπε μεταξύ άλλων: Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε στο ΑΝΤ1 ενόψει της αυριανής επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .
Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».
Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».
Η διεθνής κινητικότητα δεν περιορίζεται βέβαια στη Νέα Υόρκη, αφού αύριο τα Σκόπια πρόκειται να επισκεφτεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για μια συνάντηση με έντονο σημειολογικό περιεχόμενο, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, αλλά και το ονοματολογικό, μιας και η επίλυση του ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.