Έστω και σε ένα... αδιάφορο βαθμολογικά ματς, ο χειρότερος φετινός Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, νίκησε για 5η συνεχόμενη φορά τον Ολυμπιακό (68-61) και τον «βύθισε» ακόμα περισσότερο στα προβλήματά του.
Μπορεί το ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την 14η αγωνιστική της Basket League να ήταν παντελώς αδιάφορο όσον αφορά τον πίνακα της βαθμολογίας, αλλά δεν παύει να είναι ματς... Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, με το πρεστίζ στα ύψη!
Οι «πράσινοι» απέδειξαν ότι... έχουν τον «αιώνιο» αντίπαλο (και) φέτος, αφού σημείωσαν την 3η νίκη τους σε ισάριθμα ματς και την 5η συνεχόμενη αν συνυπολογιστούν και τα δύο τελευταία παιχνίδια των περσινών τελικών.
Ο Κέι Σι Ρίβερς γι' άλλη μια φορά αποδείχθηκε «δήμιος» του Ολυμπιακού με 16 πόντους όντας εκείνος που «γύρισε» το ματς τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν καλύτερα προετοιμασμένοι για το ντέρμπι, ενώ ο Ντίνος Μήτογλου αυτό που αποτέλεσε τον... απροσδόκητο ήρωα της ομάδας του με 8 κρίσιμους πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, με τους οποίους έστειλε τη διαφορά στους 8 πόντους (61-53).
Ουσιαστικά ήταν και το σημείο που «τελείωσε» το ματς με τους «πράσινους» να κάνουν το 14/14 φέτος και τον Ολυμπιακό να γνωρίζει την 4η ήττα τους στη Basket League. Βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να έχουν ένα σωρό προβλήματα αλλά σε αυτό το ματς έδειξαν αντίδραση, αλλά όχι τόση για να πάρουν το ματς.
Ο Κέι Σι Ρίβερς ήταν εκείνος που ανέλαβε δράση στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον Κώστα Παπανικολάου να πηγαίνει... κόντρα στο «momentum» και να κρατάει τον Ολυμπιακό μέσα στο ματς. Όμως τα 4 φάουλ που φορτώθηκαν στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου οι ΜακΛιν και Μιλουτίνοφ έκανε πιο... ελαστική την άμυνα των «ερυθρολεύκων». Ο Αμερικανός γκαρντ σημείωσε 10 μαζεμένους πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και ήταν εκείνος που έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 36-35 στα μέσα της τρίτης περιόδου. Ακόμα και έτσι ο Ολυμπιακός είχε τις «απαντήσεις» και δεν άφησε το ματς να του ξεφύγει μέχρι το τέλος του γ' δεκάλεπτου (50-48 ο Παναθηναϊκός).
Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, πολύ πιο αποφασισμένος, συγκεντρωμένος και καλά... διαβασμένος! Κυρίως στην άμυνα, με τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να μην δίνουν ελεύθερα σουτ στους «πράσινους» και να τους δυσκολεύουν πολύ στην τελική προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με 0/8 εντός παιδιάς για οκτώ λεπτά και μόνο με βολές προσπαθούσαν να μείνουν μέσα στο ματς .
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επιβάλει τον ρυθμό τους και με τους Σπανούλη και Πρίντεζη να κάνουν την διαφορά κατάφεραν να φτάσουν την διαφορά και στους 11 πόντους (7-18 και 9-20) πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (11-20). Η αμυντική προσήλωση των φιλοξενούμενων ήταν μνημειώδης, όπως... μνημειώδης ήταν και η αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού στην πρώτη περίοδο. Συγκεκριμένα είχαν μόλις 2/12 σουτ εντός παιδιάς, γεγονός που βοήθησε ακόμα περισσότερο τους Πειραιώτες να πάρουν διαφορά και να ελέγξουν πλήρως το ματς σε εκείνο το χρονικό διάστημα.
Η συνέχεια ήταν διαφορετική, με τον Ίαν Βουγιούκα να αποτελούσε το «χαρτί» του Πασκουάλ, την ώρα που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έβλεπε τον έναν ψηλό μετά τον άλλον να «φορτώνεται» με φάουλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΜακΛιν και Μιλουτίνοφ «έκλεισαν» το πρώτο ημίχρονο με τρία φάουλ ο καθένας, με τα περισσότερα εκ των οποίων να ήταν λόγω... Βουγιούκα. Τα ποσοστά στα εντός παιδιάς βελτιώθηκαν (όχι όμως πολύ) με αποτέλεσμα το 16% του πρώτου δεκαλέπτου να γίνει 31% (8/27). Ο Λεκαβίτσιουςαποτελούσε τη σίγουρη λύση έξω από τα 6.75 μέτρα (2/2 τρίποντα) την ώρα που οι υπόλοιποι συμπαίκτες του είχαν 0/9 στο σύνολο! Μάλιστα οι Ρίβερς, Παππάς και Ντένμον μέτρησαν 0/8 εντός παιδιάς στο σύνολο τα οποία έγιναν 1/12 με τα 1/4 του Σίνγκλετον.
Όμως η... αστοχία του Ολυμπιακού ήταν εκείνη που έφερε τις ισορροπίες και δη τη στιγμή που είχα αποσυρθεί ο Σπανούλης στον πάγκο Ο Ολυμπιακός έχασε το «διάβασμα» στην άμυνα του Παναθηναϊκού και αν δεν ήταν οι παίκτες του Πασκουάλ άστοχοι (και) στις βολές (12/18 στο α' μέρος) θα μπορούσαν να είχαν το προβάδισμα. Λόγω των φάουλ ο Πρίντεζης αναγκάστηκε να παίξει και... πεντάρι στο πρώτο μισό του αγώνα, έχοντας κλείσει το 20λεπτο με 9 πόντους και 7 ριμπάουντ. Από πλευράς Παναθηναϊκού, οι Λεκαβίτσιους και Γκιστ κατά πρώτο λόγο και ο (μέτριος σε γενικές γραμμές) Καλάθης κατά δεύτερο ήταν εκείνοι που κράτησαν τους «πράσινους» στο α' μέρος.
Τα δεκάλεπτα: 11-20, 30-32, 50-48, 68-61

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.