Να εξαντλήσει την κυβερνητική της θητεία σκοπεύει η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, ενώ δεν τίθεται θέμα παραίτησής της από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή του βράδυ από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Καγκελαρία και προεδρία του κόμματος πάνε μαζί» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, η κυρία Μέρκελ παραδέχεται ότι η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ήταν «οδυνηρή», αλλά τη χαρακτηρίζει «αποδεκτή», καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπήρχε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο το CDU «πλήρωσε το κόστος για τον νέο μεγάλο συνασπισμό», σε μια απόφαση την οποία η ηγεσία του κόμματος έλαβε «πολύ συνειδητά». Στο τέλος η ίδια, ως Καγκελάριος, ανέλαβε την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε.
Όπως αποκαλύπτει η κυρία Μέρκελ, η διαπραγμάτευση για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων διήρκεσε περίπου 12 ώρες, ενώ το SPD διεκδίκησε σθεναρά το υπουργείο Οικονομικών από το CDU. Η παραχώρηση του χαρτοφυλακίου έχει προκαλέσει δριμεία κριτική στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίας Μέρκελ.
«Θα ήθελα να κρατήσω το υπουργείο, αλλά η πολιτική έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις και ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπολογισμός και ευρωπαϊκή πολιτική ασκούνται από κοινού», δήλωσε επίσης η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι ήταν σαφές ότι, εάν το SPD δεν έπαιρνε το υπουργείο, δεν θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης. «Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Η εναλλακτική επιλογή δεν ήταν καλύτερη», δήλωσε και περιορίστηκε να χαμογελάσει όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ότι «αν η διαπραγμάτευση διαρκούσε λίγο ακόμη, θα παίρναμε και την Καγκελαρία».
Η Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε το CDU θα γίνουν γνωστά πριν από το έκτακτο συνέδριο της 26ης Φεβρουαρίου ώστε οι σύνεδροι να μπορούν να αποφασίσουν έχοντας πλήρη εικόνα και υποσχέθηκε, κατά την επιλογή των προσώπων, να λάβει υπόψη της και «όχι μόνο τους άνω των 60 ετών», αλλά να δώσει ευκαιρίες «και σε όσους έχουν το πολιτικό τους μέλλον μπροστά τους», καθώς και να εκπροσωπηθεί όλο το εύρος των απόψεων του κόμματος.
Η Καγκελάριος δηλώνει ευθέως ότι θέλει να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το 2021: «Ανήκω σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι κρατούν τις υποσχέσεις τους», τονίζει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν τα μέλη του SPD απορρίψουν τελικά την κυβερνητική συμφωνία, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια, εάν γίνουν και πάλι εκλογές.
Στο ίδιο πνεύμα, η κυρία Μέρκελ τονίζει ακόμη ότι επιθυμεί να παραμείνει αρχηγός του CDU, ενώ αρνείται την υπόθεση ότι τους τελευταίους μήνες απώλεσε την εξουσία της στο εσωκομματικό πεδίο. Προσθέτει δε ότι μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, στις 26 Φεβρουαρίου, θα έχουν ανακοινωθεί και τα ονόματα των έξι υπουργών του CDU, προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν γνώση της πλήρους εικόνας όταν θα τοποθετηθούν. Αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στην κατανομή των υπουργείων λόγω της αποχώρησης του Μάρτιν Σουλτς από την προοπτική ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών. Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η κατανομή των υπουργείων δεν αλλάζει και σημείωσε ότι το πρόσωπο που θα το στελεχώσει αποτελεί απόφαση του SPD. Ευχήθηκε πάντως «ανθρώπινα, κάθε καλό» στον κ. Σουλτς, ο οποίος, όπως είπε, διανύει δύσκολη περίοδο.
«Με τον Μάρτιν Σουλτς διαπραγματεύτηκα πάντα έντιμα», σημειώνει η Καγκελάριος και προσθέτει ότι ο απερχόμενος αρχηγός του SPD διανύει δύσκολη περίοδο.