Αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε εκ νέου σήμερα Τρίτη η ευρωπαϊκή Επιτροπή να «απέχει» από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες» που διαταράσσουν τις «σχέσεις καλής γειτονίας», σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, του εμβολισμού του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και των απειλών του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποίησε εκ νέου την Τουρκία «να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε επίσης ότι η ΕΕ «τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».
Επίσης δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, σχετικά με τον εμβολισμό του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στην περιοχή των Ιμίων. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συμβάλει ως φορολογούμενοι πολίτες στην απόκτησή του έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Όσον αφορά στις απειλές Ερντογάν και εν όψει της συνόδου κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κομισιόν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα».
Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγες ώρες αφού σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Υπενθυμίζεται επίσης πως το Σάββατο, τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν γεωτρύπανου προς την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. 
Ο κ. Σχοινάς δήλωσε επίσης ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική ΠολιτικήΦεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε στο Κουβέιτ στο περιθώριο συνεδρίου για το Ιράκ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συζήτησε για την αυξανόμενη ένταση στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Μέσω αναρτήσεως του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.