Το απόγευμα της Δευτέρας έληξε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη (σ.σ. για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης).
Η κοινοπραξία ΕΛΠΕ- Total-Exxon Mobil υπέβαλε προσφορά, όπως ήταν αναμενόμενο, για τα δύο οικόπεδα στην περιοχή της Κρήτης, ενώ για την περιοχή του Ιονίου προσφορά υπέβαλαν η ισπανική Repsol και τα ΕΛΠΕ.
Αισθητή είναι η απουσία της Energean Oil, ενώ όπως φαίνεται από τον αριθμό των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορά, παρά το γεγονός ότι ήταν περισσότερες οι εταιρείες οι οποίες είχαν ενδιαφερθεί αρχικά για την αγορών των σεισμικών, στο τέλος προσήλθαν τα παραπάνω σχήματα, κάτι το οποίο δημιουργεί συνθήκες μειωμένου ανταγωνισμού.
Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί. Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι αφού γίνουν οι παραχωρήσεις και μετά το πέρας των τριών πρώτων ετών,δηλαδή την α' φάση, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν νέοι ενδιαφερόμενοι και επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με εκείνες που έχουν αναλάβει τις έρευνες.