Τις προτεραιότητές του για τον δημόσιο τομέα παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον πολλών δημοσίων υπαλλήλων σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με τον πρόεδρο της ΝΔ να τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και να προσθέτει ότι αυτοί πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ίδιο προσωπικά. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε, αρχικά, ενθυμούμενος και την εμπειρία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι ο μόνος τρόπος να διοικήσει κάποιος ένα υπουργείο δεν είναι να επιχειρήσει να παρακάμψει τη δημόσια διοίκηση, διορίζοντας στρατιές συμβούλων, αλλά να δουλέψει μαζί με τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους, αξιοποιώντας έτσι το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. «Θα εμπιστευθώ τους δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα σταθούμε απέναντι σε μια μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να περιορίσει το δικό μας σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση στο ότι δήθεν θα απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους». «Δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου», επανέλαβε για πολλοστή φορά ο κ. Μητσοτάκης. 
«Μας κατηγορούν για πελατειακό κράτος αυτοί που επανέφεραν στη δημόσια διοίκηση τις χειρότερες συνήθειες του παλιού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαπολύοντας βολές στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει και στην κορυφή και στη βάση της δημόσιας διοίκησης, τόσο διορίζοντας στρατιές ανθρώπων που είναι κοντά στο κόμμα, αλλά και δημιουργώντας μια στρατιά νέων συμβασιούχων, «στους οποίους κραδαίνουν το τυράκι της μονιμοποίησης», όπως είπε. «Σκοπός η άλωση του κράτους για λογαριασμό του κόμματος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να πάρουν τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου». 
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «τολμηρές σκέψεις» και για μια «τελείως διαφορετική θεώρηση της δημόσιας διοίκησης» ως προς το τι πρέπει να κάνει το κράτος, για το πώς θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη, πώς θα διευκολυνθεί ο πολίτης, αλλά και πώς θα ενθαρρυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. «Θα εφαρμόσουμε σχέδιο αξιολόγησης που δεν θα είναι τιμωρητικό και θα έχει ως στόχο την επιβράβευση των άξιων δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης του κράτους και τόνισε ότι επιθυμεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να «αναλαμβάνουν με θάρρος την αποστολή τους και να είναι υπερήφανοι που είναι δημόσιοι λειτουργοί, όχι υπάλληλοι». 
«Να μας έχετε εμπιστοσύνη, θέλω ο δημόσιος τομέας να είναι σύμμαχος στη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση είναι αυτή στο δημόσιο» και προσθέτοντας ότι εργάζεται για μια «πλατιά κοινωνική συμμαχία για μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα». «Να μου έχετε προσωπικά εμπιστοσύνη, ο σκοπός μου είναι να γκρεμίσω το κομματικό κράτος και να χτίσω το πραγματικά αξιοκρατικό κράτος. Έχω το θάρρος να αναλάβω την ευθύνη για όποια σφάλματα έγιναν στο παρελθόν, αλλά και το θάρρος να πω ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», κατέληξε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΝΔ. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι δεν θα απολύσει υπαλλήλους, αλλά προσέθεσε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ θα προσλαμβάνονται μεν λιγότεροι υπάλληλοι σε σχέση με όσους αποχωρούν, αλλά θα γίνει ένας προγραμματισμός προσλήψεων σε ετήσια βάση, ώστε να γίνονται προσλήψεις ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. «Τα υπουργεία θα καταθέτουν τις ανάγκες τους και ανάλογα με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα προκηρύσσονται οι ανάλογες θέσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι θα χρειαστούν και περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες.
Μιλώντας για τα της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η αξία πρέπει να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται». «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν πιο σκληρά και δεν ανταμείβονται», υπογράμμισε. Μίλησε, δε για ένα σύστημα αξιολόγησης «όχι ιδιαίτερα σύνθετο, απλό, εύπεπτο, λειτουργικό, για να μπορεί εν τέλει να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων». 
«Τραβάω μια γραμμή με το παρελθόν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος περί του κομματικού κράτους, προσθέτοντας όμως και τις ευθύνες που αναλογούν στη ΝΔ. «Αυτοί που μας είπαν ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος, καταστρατηγούν το Σύνταγμα με κάθε πιθανό τρόπο», ανέφερε, κάνοντας λόγο για την αποκομματικοποίηση της διοίκησης και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για οικοδόμηση κομματικού κράτους. «Έχουμε πάει προς τα πίσω και με την ανοχή των θεσμών που κάνουν τα στραβά μάτια σε πολιτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια διοίκηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεσμευόμενος ότι θα επιβάλλει τις αρχές της αξιοκρατίας παντού.  
Αναφερόμενος, δε, στους γενικούς γραμματείς, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι θα μειώσει τον αριθμό των γενικών γραμματέων, επιμένοντας δε στη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τους πολιτικούς προϊσταμένους από την ανώτατη βαθμίδα της διοίκησης, ήτοι τους γενικούς διευθυντές και τους τμηματάρχες. «Οι γενικοί διευθυντές, οι τμηματάρχες πρέπει να είναι απολύτως αποκομματικοποιημένοι», προσέθεσε. 
Τάχθηκε, δε, υπέρ και της εκχώρησης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επιτυγχάνεται ο συνδυασμός μικρότερους κόστους και μεγαλύτερης αποδοτικότητας. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν τη δουλειά κάποιου υπαλλήλου μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, τότε αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού, όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. «Πιστεύω στο εργαλείο της κινητικότητας», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εξήρε και τη σημασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι πάντα ο πυρήνας των δημοσίων υπηρεσιών θα παρέχεται πάντα από δημοσίους υπαλλήλους