Με τις 154 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση.
«Κατά» ψήφισαν 144 βουλευτές ενώ δύο ήταν απουσίαζαν.
Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Την τροπολογία καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ενώ την υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Δεν έλλειψαν τα απρόοπτα, καθώς αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκαν να ψηφίσουν «πατροπαράδοτα», με το προφορικό «ναι σε όλα», λόγω τεχνικού προβλήματος που εμφάνισε το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία με το Σκοπιανό αναμένεται να αρχίσει στις 6 το απόγευμα.
Της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου προηγήθηκε «μάχη» του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. 
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, του Αντώνη Σαμαρά».
Mάλιστα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας « Ήταν ο πρώτος που επισήμως ως ΥΠΕΞ, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγραφεί η χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι αυτός που έχει το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού, και σήμερα έρχεται και παριστάνει το θεματοφύλακα των αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου όταν επί Πολιτικής Άνοιξης είχε ασκήσει σκληρή κριτική και στους δυο ζητώντας τους να παραιτηθούν».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. 
Η συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία χαρακτηρίζεται «επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα» αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, σε συνδυασμό με τα «αχρείαστα μνημόνια» και την «φτωχοποίηση» των πολιτών τα τριάμιση χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ωθούν τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Σταθερή στην απόφασή της να μη στηρίξει τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος ονομασίας της πΓΔΜ, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση, η οποία «τώρα δεσμεύει τη χώρα και στα Εθνικά θέματα» όσο και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία «έχει διαχρονικά την ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος», εμφανίστηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της από το βήμα της στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», εκτίμησε η κα Γεννηματά, όχι μόνο γιατί η υλοποίησή της εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πλευρά της πΓΔΜ αλλά και γιατί το κείμενο της συμφωνία έχει πολλά «αρνητικά σημεία και προβλήματα».
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και της Κατερίνας Μάρκου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.
«Όταν πάτε στη Θεσσαλονίκη φοράτε τα ψηλοτάκουνα» είπε ο κ. Θεοδωράκης στην κ. Μάρκου. Η βουλευτής της ΝΔ αντέδρασε έντονα λέγοντας: «ουστ, να πας στη Θεσσαλονίκη να τα πεις αυτά».
«Αφού τολμάτε και μιλάτε εγώ δεν κυκλοφορώ στα σαλόνια της Θεσσαλονίκης αλλά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα  ψηλοτάκουνα σας δεν φτάνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, να τους χαίρεστε τους νέους συμμάχους. Δεν  φταίτε εσείς, φταίνε αυτοί που σας πήραν.  Βάλτε τις γόβες σας και πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη να ακούσετε τις απόψεις του κόσμου για αυτά που λέτε. Δάνειο ζητήσατε από τη Νέα Δημοκρατία;» της ανταπάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.