Για μεγάλη διπλωματική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο στις δηλώσεις του προς τον ελληνικό λαό, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο και την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. 
Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία του με τον Ζόραν Ζάεφ, προβλέπει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος σε «Βόρεια Μακεδονία» erga omnes, ενώ ανέφερε την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί και προβλέπει την ψήφιση της σχετικής συμφωνίας πρώτα από την Βουλή των Σκοπίων και έπειτα από την ελληνική. 
«Ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίηση, η γειτονική χώρα έφερε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική Μακεδονία. Προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις ειλικρινούς φιλίας, ανάμεσα στους λαούς και προκειμένου η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, συμφώνησαν να αλλάξουν την συνταγματική τους Μακεδονία. Συμφώνησαν να αλλάξουν το όνομά τους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η αλλαγή θα γίνει τόσο στις διεθνείς σχέσεις, όπως και στο εσωτερικό τους. Γεγονός που συνεπάγεται πως ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους. Υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία οι 140 χώρες που τους έχουν αναγνωρίσει ως «Μακεδονία» θα τους αναγνωρίσουν με το νέο τους όνομα. Μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία.
Για πρώτη φορά στη συμφωνία μας, αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο όρος Μακεδόνας διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από αυτόν που χρησιμοποιούν εκείνοι. Η συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, με την πρόσθετη και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες και την διαχωρίζει από τη δική μας κληρονομια.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται, δεν θα είναι σκέτο «Μακεδόνας» αλλά «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Μεγάλη συμφωνία έχει το γεγονός ότι συμφώνησαν να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά μπορούσε να είναι αλυτρωτική, όπως οτιδήποτε για Μακεδονική μειονότητα. Αφαιρούνται οποιεσδήποτε ιστορικές αλυτρωτικές αναφορές στο προοίμιο. Με τον κ. Ζάεφ καταλήξαμε σε σαφές χρονοδιάγραμμα. Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους ΥΠΕΞ θα πρέπει να κυρωθεί από τους γείτονες. Μετά θα δώσουμε την έγκριση για την έναρξη της διαπραγματεύσεις. Και οι δυο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης που κατοχυρώνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. Αν δεν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η Ελλάδα θα κυρώσει στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Διασφαλίζουμε πλήρως τα συμφέροντά μας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη και ιστορική ευκαιρια. Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πυλώνας σταθερότητας. Η Ελλάδα πρωταγωνιστέι και πάλι στα Βαλκάνια ως χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη. Πέρα από σκοπιμότητες, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανο»ι.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.