Το μήνυμα ότι η ΝΔ στηρίζει για λόγους αρχής την κατάτμηση της Β’ Αθηνών για λόγους αρχής, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τη μη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ένας κακός νόμος συζητείται ταυτόχρονα με την εφαρμογή τετελεσμένων μιας κάκιστης συμφωνίας εκτός συνόρων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την πολιτική του τοποθέτηση, προσθέτοντας ότι «εντός Ελλάδας υπονομεύονται οι δήμοι και περιφέρειες της χώρας, εκτός Ελλάδας οι κ.κ. Τσίπρα και Καμμένος παραδίδουν στην πΓΔΜ το νατοϊκό διαβατήριο». «Erga omnes επικίνδυνοι είστε για τα συμφέροντα της χώρας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δώσατε στους Σκοπιανούς το όνομα και τον εθνοτικό προσδιορισμό Μακεδόνες που είχαν απορρίψει όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 27 χρόνια», υπογράμμισε και έκανε λόγο για «διπλή ντροπή από ένα δίδυμο ντροπής». 

«Εμείς δεν θα εξαπατήσουμε τους πολίτες με φθηνά σλόγκαν τύπου «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος παριστάνουν ότι τάχα διαφωνούν. «Οι ΑΝΕΛ συμφωνούν στην πράξη με μια συμφωνία που στα λόγια την καταγγέλλουν.
Ο κ. Καμμένος στρογγυλοκάθεται δίπλα στον κ. Τσίπρα, την ώρα που τα Σκόπια παίρνουν διαβατήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Θλιβερό το θέαμα και των δύο!», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Συναντώνται στον δρόμο της καρέκλας, του προσωπικού συμφέροντος, του ψέματος, της δημαγωγίας και της προσωπικής διάσωσης, καθώς ήδη στριμώχνονται στην έξοδο κινδύνου», είπε, τέλος, για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ο πρόεδρος της ΝΔ. 
«Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες»
«Ακόμα και τις εκλογές δημάρχων, θέλετε να τις μετατρέψετε σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας για την απλή αναλογική. Ο πρόεδρος της ΝΔ επετέθη και στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για τις δηλώσεις του περί αποσύνδεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Τώρα, όμως, που οδεύετε σε αλλεπάλληλες ήττες, επιχειρείτε να αλλάξετε και πάλι τις ημερομηνίες. Βάλατε 16 πρόθυμους βουλευτές σας να αναιρέσουν τη δική σας ρύθμιση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: «αν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι, θα ήσασταν απλώς γραφικοί». 
«Πώς αισθάνεστε όταν σας αδειάζει ευθέως ο πρωθυπουργός σας; Σας άδειασε στεγνά, αμφιβάλλω αν το γνωρίζατε και κάθεστε αμέριμνος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προς τον Πάνο Σκουρλέτη. «Σταματήσετε να μας αιφνιδιάζετε για το τι θα κάνετε για να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα», είπε ακόμα προς την κυβερνητική πλειοψηφία. 
Όσο για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. «Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλετε να τις κάνετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το! Θα καταλάβετε ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει να σας τιμωρήσει με την ψήφο σας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι μετωπική απόρριψη της κυβέρνησης.
«Αν το επιχειρήσετε, θα χάσετε παντού και θα τα χάσετε όλα μονομιάς», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Κάνετε τους δήμους πειραματόζωα των μικροκομματικών σας σχεδιασμών»
Σχολιάζοντας τα της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπ’όψιν τις απόψεις της αυτοδιοίκησης. «Γιατί το κάνετε; Αν η διοίκηση ενός δήμου παραλύσει, αυτό θα έχει επιπτώσεις στα σκουπιδια, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στις παιδικές χαρές κ.ο.κ.», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «κάνετε τους δήμους και τις περιφέρειες πειραματόζωα των μικροκομματικών σας σχεδιασμών. Και παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων για να διασωθείτε». 
Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την απλή αναλογική, «από πολιτικός χορηγός της Χρυσής Αυγής γίνεστε και εκλογικός της ευεργέτης». 
«Η τοπική αυτοδιοίκηση καταφέρνει και στέκεται όρθια», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και περιέγραψε τέσσερις βασικούς άξονες του σχεδίου της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση:
1)    Τολμηρός αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους-δήμων-περιφερειών, μεταφορά με θάρρος στην ΤΑ τομέων όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός
2)    Τολμηρή απονομή πόρων, αντί της πειρατείας των αποθεματικών της
3)    Η εποπτεία από το κεντρικό κράτος πρέπει να γίνεται όπως ορίζει το Συνταγμα, αλλά με ταχύτητα
4)    Γενναία εσωτερική αναδιοργάνωση των δήμων και των περιφερειών, σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων αποτελεσματικό και συστήματα αξιολόγησης που θα λαμβάνουν υπόψιν τη γνώμη του πολίτη και ένα σύστημα κινητικότητας, μόνο με τη συμφωνία του φορέα προέλευσης. 

Δριμεία επίθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, συναίνεση για τη Β’ Αθηνών
Τη σφοδρότερη επίθεση, όμως, στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιφύλαξε για το ζήτημα της μη καθιέρωσης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους. 
«Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε καν να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, αλλά εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε την κυβέρνηση «μαζί με την κατάτμηση, να δώσουμε τώρα τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που είναι στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους». 
Η» κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να προγραμματίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που είχαμε ζητήσει γι’ αυτό», είπε. «Η σπουδή σας να παραπέμψετε το θέμα σε κάποια επιτροπή, άρα στις καλένδες, είναι ερμηνεύσιμη: σημαίνει ότι η κυβέρνηση φοβάται την πολιτική ετυμηγορία των νέων που κοροϊδεψε και έδιωξε από τη χώρα», προσέθεσε.  «Φοβάστε και την ετυμηγορία πολιτών που έχουν εμπειρία σε σύγχρονα κράτη και Δημοκρατίες, αυτοί που ξέρουν πώς θα μπορούσε να είναι η χώρα, αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχαν βάλει την όπισθεν», υπογράμμισε. «Τι λέτε στους 400.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα μας; Γιατί τους απαγορεύετε τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη δική τους ζωή; Γιατί φοβάστε την κρίση τους;», είπε απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία. 
«Συνδέετε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με την οικονομική τους ισχύ: Όποιος έχει λεφτά, μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει, όποιος δεν έχει, στερείται του δικαιώματος να έχει γνώμη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είστε αντιδημοκράτες με αυτή τη νοοτροπία που εκπέμπετε σήμερα», προσέθεσε. «Όλοι οι Έλληνες στο εξωτερικό θα πάρουν το μήνυμα. Μπορεί να μην μπορέσουν σε αυτές τις εκλογές να έρθουν να ψηφίσουν, θα θυμούνται όμως ποιος είχε την ευθύνη», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επέμεινε στην τροπολογία της ΝΔ. 
«Ελάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές για να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστείτε να ταξιδέψετε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα», είπε προς τους Έλληνες του εξωτερικού ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι η ΝΔ θα θεσμοθετήσει το εν λόγω δικαίωμα, όταν γίνει κυβέρνηση. 
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, παρά τη στάση της κυβέρνησης, η ΝΔ υπερψηφίζει το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
«Για λόγους αρχών, είμαστε υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, γι’ αυτό και σήμερα θα ψηφίσουμε το άρθρο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν σας χαρίζουμε την πολιτική που εμείς πρώτοι εισηγηθήκαμε από αυτή την αίθουσα πριν από δύο χρόνια», προσέθεσε. 

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «το λυκόφως ενός καθεστώτος που θέλει να δώσει την εντύπωση ότι λειτουργεί για τους πολλούς, ενώ θέλει να κάνει τα χατίρια λίγων εκλογικών πελατών» και ανέφερε ότι «θέλει να υπονομεύσει την πορεία της χώρας και της επόμενης κυβέρνησης». «Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι, όλο και χειρότεροι γι’ αυτό και όλο και πιο επικίνδυνοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.