Όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, η παρουσία του Πιερ Μοσκοβισί στην ελληνική Βουλή, μόνο ανέφελη δεν ήταν και αυτό γιατί βρέθηκε εν μέσω γαλάζιων πυρών, τόσο κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όσο και όταν έκλεισε η πόρτα του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ισόγειο της Βουλής. 
Η εν Ελλάδι παρουσία του κ. Μοσκοβισί ήταν για τη ΝΔ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μιας και, δεν είναι μυστικό, ότι η οδός Πειραιώς καταγράφει τον Γάλλο Επίτροπο ως έχοντα μια ατζέντα που, εν πολλοίς, υπερβαίνει τη θεσμική του ιδιότητα, ενώ επίσης χαρτογραφείται και ως εις εκ των κοινοτικών αξιωματούχων που έχουν παράσχει τη μεγαλύτερη, προσωπική στήριξη, στην κυβέρνηση. Υπό άλλες περιστάσεις, η παρουσία του κ. Μοσκοβισί στη Βουλή θα μπορούσε να είναι ανέφελη, αν δεν συγκρουόταν με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη αναφορικά με το αν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο.
«Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο», είπε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη δική του παρέμβαση, περιγράφοντας ένα νέο πλαίσιο δεσμεύσεων για τη χώρα, αμέσως μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ερχόμενος έτσι σε πλήρη αντίστιξη με τα όσα είχε πει προηγουμένως ο κ. Μοσκοβισί ότι «δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι νέο πρόγραμμα. Δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ». Η παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη δεν ήταν μια μονήρης επιλογή της στιγμής, αλλά εξέφρασε την πάγια θέση εδώ και μήνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εκφράζεται, όπως σημείωναν γαλάζιες πηγές στο Reader.gr, «όποτε και ενώπιον οποιουδήποτε χρειάζεται». 
Και μπορεί ο κ. Μοσκοβισί να επέμεινε στον τόνο της αρχικής του παρέμβασης και στη δευτερολογία του, μετά την παρέμβαση Χατζηδάκη, αλλά η αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ είχε και συνέχεια και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας παρακολουθήσει την αντιπαράθεση που έλαβε χώρα στη Βουλή νωρίτερα χθες το μεσημέρι και, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, πιστός στο δόγμα ότι μιλάει με την ίδια γλώσσα και εντός και εκτός Ελλάδος, επέμεινε ότι καμία καθαρή έξοδος δεν υπάρχει και ότι, μετά το τρίτο «αχρείαστο» Μνημόνιο, έπεται ένα τέταρτο «κεκαλυμμένο» Μνημόνιο. Συνέστησε, δε, σε αυτό το πνεύμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο να είναι «πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του», καλώντας τον, δε, να σεβαστεί τις θυσίες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε ενώπιον του κεντρικού Ευρωπαίου αξιωματούχου την ενόχλησή του για την «ωραιοποίηση» της εν Ελλάδι κατάστασης, αντιπαραβάλλοντας τη θέση της ΝΔ με την τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί.
Περιοδεία με εκλογικό μήνυμα
Πέραν της αντιπαράθεσης με τον κ. Μοσκοβισί, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ αναχωρεί σήμερα για νέα περιοδεία, συνεχίζοντας το πρόγραμμα που ακολουθεί με επαφές ανά την Ελλάδα. Σήμερα, θα βρίσκεται στη Λευκάδα και στη συνέχεια στην Πάτρα, όπου θα δώσει και συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα.
Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό timing, λόγω της στάσης του Πάνου Καμμένου που, όπως βλέπουν στη ΝΔ, δημιουργεί πολιτικό vertigoστην κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να πάει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα με επαμφοτερίζουσα θέση, όπως εξηγεί κεντρικό γαλάζιο στέλεχος, λόγω της σαφούς διαφωνίας Μαξίμου και ΥΠΕΞ από τη μία και υπουργείου Άμυνας από την άλλη για το αν η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι «πολύ καλή», όπως είπε χθες ο Νίκος Κοτζιάς (Κόκκινο 105,5) ή «κακή», όπως το έθεσε ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου. 
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός είναι «υπό προθεσμία» από τον κυβερνητικό του εταίρο, καλώντας τον να ορίσει άμεσα την ημερομηνία των εκλογών. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.