Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να διακήρυττε ότι «αυτή είναι μια ημέρα ανεξαρτησίας» από την Ιθάκη -το νησί του Οδυσσέα- την πρώτη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια, όμως, η «απελευθερωμένη» χώρα είναι στην πραγματικότητα αιχμάλωτη των αγορών και των πιστωτών για τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Telegraph, σχολιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για τα επόμενα 42 χρόνια. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι φωνές που θα ζητούν χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν πριν από τις εθνικές εκλογές, που εκτός απροόπτου είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2019.
Σύμφωνα με τη δημοσίευμα, όσο εξαθλιώνονται από τα μέτρα λιτότητας οι Έλληνες, είναι πιθανό να επιλέξουν την οδό της σύγκρουσης με τους πιστωτές και τις αγορές. Σύμφωνα με τον Τζακ Άλεν, αναλυτή της Capital Economics, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές που ζητούν την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και κυρίως αυτών που αφορούν τον τομέα των συντάξεων. «Δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας γερασμένος πληθυσμός, που έχει υποστεί μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, θα υπάρχει μεγάλη πίεση για αντιστροφή των νέων περικοπών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πιθανές πρόωρες εκλογές
Πολύ πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της κατάρρευσης της κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Κάρστεν Έσσε, οικονομολόγος του Berenberg, εκτιμώντας ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα φέρει νωρίτερα στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος δε επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «χαίρει υψηλής εκτίμησης στην οικονομική κοινότητα», αν και συμπληρώνει ότι κάθε κυβέρνηση θα βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τον Άλεν, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξής της, η οποία όμως φαντάζει απίθανη. «Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε από πού θα έρθει αυτή η ανάπτυξη», προειδοποιεί. Προβληματισμό εγείρει επίσης η κατάσταση στις γειτονικές χώρες –Τουρκία και Ιταλία, η οποία θέτει προσκόμματα στην επιστροφή της Ελλάδας για δανεισμό από τις αγορές.
Ο Έσσε θεωρεί ότι, αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρχίσει την προεκλογική ρητορική περί αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο για την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα. «Εάν οι επενδυτές τρομάξουν και τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων ξεπεράσουν το 7%, τότε η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα γίνει πολύ ακριβή για την Αθήνα. Έτσι θα έχουν ακόμα λιγότερα χρήματα για το κράτος πρόνοιας και τις περικοπές φόρων», τονίζει. Αυτό είναι το κυριότερο ρίσκο που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τους επόμενους 24 μήνες, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η τύχη της Ελλάδας πλέον είναι στα χέρια των αγορών. Για τους Έλληνες, όμως, που έχουν χτυπηθεί σκληρά από τη λιτότητα, η Οδύσσεια τώρα ξεκινά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.