Αν και δεν ήταν δεσμευμένη από δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Υγείας, θα προχωρήσει τελικά στην καταβολή των αναδρομικών των γιατρών του ΕΣΥ από το 2012, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες .
Σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Α.Ξανθού, του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του αν. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας , δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.
Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί , συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες .
Η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ,  ο  οποίος  ρητά ανέφερε  ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία , ώστε σε βάθος 5ετίας να καταφέρουμε να  προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και ότι  «κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική 5ετία 2010-2014, καθώς και η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο» .
Έως και 50.000 για τον κάθε ειδικευμένο 
Με βάση τους υπολογισμούς του Ηλία Σιώρα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), για να αποπληρωθούν τα αναδρομικά θα απαιτηθούν από 400 έως 500 εκατ. ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα του κάθε γιατρού. Και αυτό διότι υπολογίζεται ότι από το 2012 έως το 2018 οι νοσοκομειακοί γιατροί έχασαν από τις τακτικές αποδοχές τους από 600 έως 700 ευρώ το μήνα.
Αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 10.000 ειδικευμένοι γιατροί που αν δικαιωθούν από το ΣτΕ θα πρέπει να τα εισπράξουν όλοι και όχι μόνο όσοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη από την αρχή, τότε ο καθένας θα πρέπει να λάβει από 40.000 έως 50.000 ευρώ για το σύνολο των χρόνων. Πάντως αν το ΣτΕ δικαιώσει όλους τους ειδικευμένους, τότε φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος και για τα αναδρομικά των ειδικευόμενων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.