Μαξίμου για Σκοπιανό: Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας

Στο Μαξίμου (και στην Κουμουνδούρου) ανέμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα των φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού στο Μάτι, αλλά έχουν κάθε λόγο να παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Παρά το γεγονός ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά επιβεβαιώνουν την αρνητική εικόνα που υπάρχει για την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αυξάνει τη συσπείρωσή του και μάλιστα σε αρκετές δημοσκοπήσεις μειώνει τη διαφορά του από τη ΝΔ. Ενδεικτική αυτή της Pulse που δημοσιοποίησε χθες ο Σκάι και δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «τσιμπήσει» δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που η ΝΔ αυξάνει τη δύναμή της μόλις κατά μισή μονάδα.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως ακόμη κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και στη ΔΕΘ είχε τοποθετηθεί αρνητικά επ' αυτών, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πως ακολουθούν τη σωστή στρατηγική. Και πως με την προσδοκία που δημιουργούν στην κοινωνία οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τον «αέρα» της μεταμνημονιακής περιόδου, μπορούν να ελπίζουν σε... καλύτερες μέρες. Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε (Kontra) πως «οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής που οι εταιρείες άλλοτε την αποτυπώνουν καθαρότερα κι άλλοτε όχι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μία καθαρή εικόνα, αντιθέτως βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα μετά την έξοδο από το μνημόνιο».
Τι θα κρίνει, όμως, αυτές τις καλύτερες μέρες; Πρώτα απ' όλα, ο χρόνος των εκλογών. Η δήλωση Κοτζιά πως η συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση στα τέλη Ιανουαρίου και το ανοιχτό μέτωπο που υπάρχει με τους ΑΝΕΛ για το ζήτημα φέρνει ξανά στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών ακόμη και πριν το Μάιο, όταν θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές. Μετά τον Πάνο Καμμένο, άλλωστε, ο οποίος δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, η επίθεση που εξαπέλυσε χθες μετωπικά κατά του Νίκου Κοτζιά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θόδωρος Τοσουνίδης μαρτυρά ότι ο μήνας του μέλιτος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει προ πολλού τελειώσει. Και τούτο, παρά τα σενάρια που επίσης πυροδότησαν δηλώσεις των Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, φουντώντας με τη σειρά τους τα σενάρια ακόμη και για προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει διαμηνύσει στον κυβερνητικό του εταίρο πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει.
Σημαντική παράμετρο των εξελίξεων αποτελούν, εξάλλου, και οι συντάξεις. Τα μηνύματα που έστειλε το ΔΝΤ ήταν αρκούντως αρνητικά για την κυβέρνηση και το αίτημά της να μην ισχύσουν οι συμφωνηθείσες περικοπές από 1.1.2019, με αποτέλεσμα να μετριαστεί η αισιοδοξία του Μαξίμου και κυβερνητικές πηγές ν' απαντούν με το... εύγλωττο «ουδέν σχόλιο» για όσα υποστήριξε το Ταμείο. Πιο «κουμπωμένος» εμφανίζεται ούτως ή άλλως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από το Λονδίνο παραδέχθηκε πως και η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης περί δημοσιονομικού χώρου 900 εκατ. ευρώ το 2019. Με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση» που θα ληφθεί ούτως ή άλλως μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και πάντως όχι πριν από το Δεκέμβριο. Λίγο πριν, δηλαδή, η διαδικασία της συμφωνίας των Πρεσπών ολοκληρωθεί στην πΓΔΜ και η μπάλα περάσει στο ελληνικό γήπεδο...

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.