Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου διεξήχθησαν σήμερα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι 8ες κατά σειρά γενικές εκλογές στην Βοσνία –Ερζεγοβίνη.
Στις εκλογές αυτές δικαίωμα ψήφου είχαν 3.352.933 ψηφοφόροι και συμμετείχαν, 7.497 υποψήφιοι από 58 πολιτικά κόμματα, 36 συνασπισμούς κομμάτων και 39 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Στις εκλογές αυτές εκλέγοντα τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Β/Ε ( Ένας Βόσνιος , ένας Κροάτης και ένας Σέρβος), 42 βουλευτές της Βουλής της Β/Ε (28 από την Ομοσπονδία Β/Ε και 14 από την Σερβική Δημοκρατία ), 98 βουλευτές της Ομοσπονδίας Β/Ε , 83 βουλευτές της Σερβικής Δημοκρατίας , ο πρόεδρος και 2 αντιπρόεδροι της Σερβικής Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των 10 καντονίων της Ομοσπονδίας Β/Ε.
Για το τριμελές προεδρείο της Β/Ε υπήρχαν 15 υποψήφιοι, 6 από τις τάξεις των Βόσνιων, 5 από τις τάξεις των Κροατών και 4 από τις τάξεις των Σέρβων .
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την κεντρική εφορευτική επιτροπή μέχρι τις 3 το μεσημέρι ψήφισε το 37,21 % των ψηφοφόρων .
Μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες γνωστοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάλεσαν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Γκόραν Μπρέγκοβιτς ο οποίος κάλεσε τους συμπολίτες στο Σεράγεβο και όλους τους πολίτες της Β/Ε να πάνε να ψηφίσουν αφού προηγουμένως σκεφτούν καλά σε ποιόν θα δώσουν τη ψήφο τους.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία . Η Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης διαιρείται περαιτέρω σε 10 καντόνια, ενώ η  Σερβική Δημοκρατία είναι ενιαία στη δομή της.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.