Προκαλούν ζάλη τόσο τα ευρήματα από τα δύο κυκλώματα λαθρεμπορίου χρυσού, στα οποία φέρονται ως πρωταγωνιστές ο 51χρονος ενεχυροδανειστής, ένας ακόμη 65χρονος παλιός κοσμηματοπώλης, καθώς κι ένας Τούρκος με καταγωγή από τη Συρία όσο και τα κέρδη των δύο εγκληματικών οργανώσεων με τα μαγαζιά-ενεχυροδανειστήρια και αγορές χρυσού.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν, πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ, πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ, 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ, 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας, το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ, επιταγές αξίας 60.500 ευρώ, 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και μικροποσότητα κάνναβης. 
Να σημειώσουμε ότι σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, συνελήφθησαν συνολικά 63 μέλη και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε 55 Έλληνες και οκτώ (8) αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι κι ένας αστυνομικός, που υπηρετούσε στην Αττική.
Η συμφωνία τραστ του Αυγούστου
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρόλοι της οργάνωσης και οι διαδικασίες ήταν όλες μοιρασμένες και καλά στημένες. Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε μόνο στο «κλείσιμο συμφωνιών» με πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη. Αντίθετα, υπήρχαν και συνεργασίες. Μάλιστα, τον Αύγουστο οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία σαν τραστ: Δηλαδή να αγοράζουν 1.000 ευρώ κάτω από την τιμή αγοράς χρυσού του χρηματιστηρίου. 
Όσον αφορά τον πασίγνωστο ενεχυροδανειστή με τις άπειρες τηλεοπτικές εμφανίσεις, φαίνεται πως ήταν η νόμιμη βιτρίνα και η λογιστική υποστήριξη, ενώ επιχειρησιακός αρχηγός ήταν ο Τούρκος συριακής καταγωγής.  
Οι ομάδες είχαν μοιρασμένους ρόλους για... όλες τις δουλειές. Άλλοι μάζευαν τον χρυσό, άλλοι τον έλιωναν, άλλοι τη φασματογράφηση, δηλαδή την πυκνότητα και καθαρότητα, άλλοι είχαν επιβαρυνθεί με τη μεταφορά του χρυσού και άλλοι υπήρχαν για τη μεταφορά των χρημάτων. Το μεροκάματο διέφερε ανάλογα με την ποσότητα χρυσού που έφερνε, έλιωνε και μετέφερε το κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.
Το «λεξιλόγιο» των οργανώσεων
Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:
Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.