Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος

Η ανακοίνωση της συμφωνίας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο ήρθε να ταράξει τα ύδατα της διεθνούς ναυτιλίας.
Και αυτό αφού πρόκειται για ένα super deal αξίας 1,65 δισ. δολαρίων που φιλοδοξεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο επιχειρείν.
Ποιος είναι όμως ο νέος εταίρος του Έλληνα εφοπλιστή και επιχειρηματία;
Ο Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είχε έρθει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ -τιμώμενη χώρα της 83ης ΔΕΘ- και είχε συναντήσεις με την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, πέρα από επίλεκτο μέλος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής, πρώην τραπεζίτης, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co, με ειδίκευση στην αγορά προβληματικών επιχειρήσεων (μεταξύ άλλων βιομηχανίες χάλυβα, άνθρακα και εταιρειών τηλεπικοινωνιών) που αναδιάρθρωνε και βελτιώνοντας τα αποτελέσματά τους τις πουλούσε κατόπιν, με μεγάλο κέρδος. 
Παλιός γνώριμος της χώρας μας ο 81χρονος Ρος (σήμερα μάλιστα γιορτάζει τα γενέθλιά του) , είχε ήδη κάνει επενδύσεις και στην Eurobank, ενώ ήταν αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, προτού αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Είχε ταχθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015, εποχή που ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν έγραφε στη Wall Street Journal: «H Αρχαία Ελλάδα μπορεί να έχει εφεύρει τη Δημοκρατία, αλλά η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί σύντομα να βυθιστεί στο χάος. Καθώς η χώρα πλησιάζει προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο κίνδυνος είναι όλη η πατριωτική ρητορική που προέρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συσκοτίσει την αλήθεια: Η καταψήφιση της πρότασης, θα είναι ψήφος κατά του ευρώ και ψήφος κατά του μέλλοντος της Ελλάδας».
Απόφοιτος του φημισμένου Πανεπιστημίου του Yale με μεταπτυχιακά στο εξίσου φημισμένο Χάρβαρντ άρχισε να εργάζεται στο τμήμα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων στη N M Rothschild & Sons στη Νέα Υόρκη. Αυτός ήταν που διέσωσε μέσω της Rothschild Inc. τρία καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι, όταν ο τελευταίος βρέθηκε στριμωγμένος στη γωνία μετά την επέκταση τη δεκαετία του 1980 της εταιρείας του Resorts International και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη.
Aλλά και μετά την 24ετή καριέρα του στη Rothschild Inc ο Ρος συνέχισε να ασχολείται με την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και μετά το 2000, τη χρονιά που εξαγόρασε το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιό του και ξεκίνησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, τη WL Ross & Co στη Νέα Υόρκη, με 440 εκατομμύρια δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων και τέσσερις μεγαλοεπενδυτές, την οποία μεταπούλησε έξι χρόνια αργότερα στην τότε Amvescap και νυν Invesco.
Κάτοχος μιας τεράστιας καθαρής προσωπικής περιουσίας, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις υπερβαίνει το ένα δισ. δολάρια ο γεννημένος το 1937 Γουίλμπουρ Λούις Ρος τζούνιορ με τους τρεις γάμους στο ενεργητικό του –ο τελευταίος με την δημοσιογράφο Χίλαρι Γκίρι- περιέγραφε σε ηλικία 22 ετών τον εαυτό του ως «ένα αγόρι από την επαρχία που θέλει να δει την Παναγία των Παρισίων και να γίνει δικηγόρος».
Το όνειρο της δικηγορίας το ξέχασε γρήγορα, όταν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του κατέληξε στη Γουόλ Στριτ για να διαγράψει μια καριέρα που έμελλε να τον φέρει στο τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου της χώρας του. Όταν του ανέθεσε το πόστο ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει «θρυλική ιδιοφυία» της Γουόλ Στριτ και πρόσθεσε: «δεν θα μπορούσα να βάλω έναν φτωχό άνθρωπο σ’ αυτή τη θέση»...

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.