Άγρια κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τις καταλήψεις στα σχολεία
Βαρύτατο ολίσθημα χαρακτήρισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, τη στάση που τήρησε η ΝΔ σε τοποθέτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, για τις καταλήψεις στα σχολεία. 

Ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις μαθητικές καταλήψεις που προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παρατήρησαν ότι η ΝΔ αποφεύγει να πάρει θέση στην προσπάθεια εκφασισμού στα σχολεία.

«Εσείς ως φασισμό εννοείτε μόνο όποιον διαφωνεί μαζί σας», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χωρίζει τις καταλήψεις σε καλές και κακές και ότι η ΝΔ και ο ίδιος δεν χαρίζουν τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή.

Γεροβασίλη: Η ΝΔ κάνει πως δεν καταλαβαίνει
«Μετά την προκλητική τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής ζήτησα από τους εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, να αποκρούσουν εντός του κοινοβουλίου, αυτή την επικίνδυνη παρέμβαση διότι προετοιμάζει την προσπάθεια διείσδυσης της Χρυσής Αυγής και προετοιμάζει και την αλλοίωση της αγάπης για την πατρίδα που αισθάνονται οι Έλληνες μαθητές. Ζήτησα από τους εκπροσώπους των κομμάτων να αποκρούσουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται να δηλητηριαστεί αυτή η αγάπη και να μετατραπεί σε ένα άλλο κίνημα, για ιδιοτελείς λόγους και για την εξυπηρέτηση του φασισμού και του ρατσισμού», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Η υπουργός επισήμανε ότι, μετά την τοποθέτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ανέκυψαν ζητήματα που όλοι τα κατανόησαν, δηλαδή ζήτημα με το δήθεν πατριωτικό κάλεσμα της Χρυσής Αυγής στα σχολεία για κινητοποιήσεις και το μείζον ζήτημα με τις δηλώσεις ότι «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

«Οι περισσότεροι κατάλαβαν αυτά τα ζητήματα και απάντησαν. Δεν το κατάλαβε, ως δια μαγείας η ΝΔ. Παρόλο που υπήρξαν τοποθετήσεις με πάθος από τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη κατά της κυβέρνησης, δεν απάντησαν απέναντι σε αυτά τα ζητήματα», είπε ξ υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Ο κ. Βορίδης απέφυγε εντελώς να πάρει θέση. Ο κ. Γεωργιάδης προτίμησε να γυρίσει την κουβέντα. Δηλαδή μας έθεσε το ζήτημα αν είναι χρήσιμες κάποιες μορφές κινητοποιήσεων, όπως είναι οι καταλήψεις. Μα αυτή είναι μια άλλη συζήτηση για την οποία η Αριστερά έχει άποψη, κατατεθειμένη και γνωστή διαχρονικά», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε ότι αυτή η μεταστροφή της κουβέντας από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ έγινε συνειδητά για να αποφύγει να καταδικάσει τον φασισμό και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει η ΝΔ διότι δεν εκφράζονται όλοι οι βουλευτές της ΝΔ από αυτή την αντίληψη.

«Και το ΚΚΕ, και η ΔΗΣΥ, και το Ποτάμι, όλοι κατάλαβαν και απάντησαν. Είναι ένα ολίσθημα ιδιαίτερο αυτό που συνέβη σήμερα και αποκαλυπτικό», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και τόνισε ότι στο δρόμο για την καταπολέμηση του φασισμού και του ναζισμού, κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή.

Γεωργιάδης: δεν υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χωρίζει τις καταλήψεις σε καλές και κακές καταλήψεις», είχε δηλώσει μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται «να χαρίσει τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή». 
Λίγη ώρα αφότου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα με την επισήμανση ότι «αύριο είναι μια σημαντική μέρα για την ελληνική νεολαία, η οποία αφυπνίζεται» και την προειδοποίησή του πως «για ό,τι συμβεί αύριο, θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ», ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε πως όσα ακούστηκαν στην αίθουσα της Βουλής από τη Χρυσή Αυγή «είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα». Ταυτόχρονα όμως επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι διακρίνει τις καταλήψεις όπως τη συμφέρει.

«Θέλω ένα τελευταίο σχόλιο για τις μαθητικές καταλήψεις και όλο αυτό το φαινόμενο το οποίο διανύουμε. Αντιπαρέρχομαι όσα είπε η Χρυσή Αυγή, ήταν απαράδεκτα και καταδικαστέα. Εγώ είμαι κατά των καταλήψεων. Είμαι κατά των καταλήψεων εν γένει. Η δική μου άποψη είναι ότι δουλειά των μαθητών είναι να πηγαίνουν στο σχολείο, να διαβάζουν, να παίρνουν καλούς βαθμούς και να είναι έτοιμοι να γίνουν καλύτεροι πολίτες αύριο», ξεκίνησε την αναφορά του στο θέμα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Εγώ λοιπόν από θέση αρχής, λέω ότι είμαι κατά των καταλήψεων. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Εσείς εδώ και δεκαετίες μας έχετε πρήξει, και το νεολαιίστικο κίνημα, και πόσο σημαντικό πράγμα είναι οι καταλήψεις. Ο κ. πρωθυπουργός έχει διαφημίσει τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή των καταλήψεων σε πάρα πολλές ομιλίες του», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Τι έγινε τώρα; Τώρα πρέπει να κάνουμε μια νέα διάκριση. Είναι οι καλές καταλήψεις που σας αρέσουν. Οι καταλήψεις που έχουν αριστερό-ας πούμε πρόσημο- οι καταλήψεις που έχουν διεθνιστικό πρόσημο και πρόσημο διεκδικητικό, όπου σε αυτές τις καλές καταλήψεις μπορούν οι μαθητές να λένε ότι θέλουνε, και οι υπάρχουν και οι κακές καταλήψεις. Με ποιο ηθικό δικαίωμα εσείς κρίνετε τις τωρινές καταλήψεις;», απευθύνθηκε στα υπουργικά έδρανα ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «εσείς έχετε πει στους μαθητές αυτής της χώρας ότι μπορούν να κάνουν κατάληψη και να κατηγορούν το πολιτικό σύστημα, ότι μπορούν να έχουν γνώμη για όλα τα θέματα και μάλιστα με διεκδικητικό τρόπο. Θα έρθετε εσείς να κατηγορήσετε τους συγκεκριμένους μαθητές μόνο και μόνο επειδή λένε πράγματα που δεν σας αρέσουν για τη συμφωνία των Πρεσπών; Λοιπόν να το ξεκαθαρίσουμε, εγώ δεν χαρίζω τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή. Ή θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι καταλήψεις είναι κακό πράγμα-και αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη- ή θα συμφωνήσουμε ότι εφόσον οι καταλήψεις είναι εργαλείο διεκδίκησης από τους μαθητές, ναι μπορούν να γίνονται καταλήψεις που δεν θα σας αρέσουν. Αλλά να χωρίζετε τις καταλήψεις, στις καλές καταλήψεις τις αριστερές και τις κακές που δεν σας αρέσουν αυτό πάει πάρα πολύ».

Φωτεινή Βάκη: Πάρτε θέση για τον εκφασισμό
Η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση της κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη.

«Το θέμα μας δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των καταλήψεων, και σταματήστε να μετατοπίζετε το κέντρο βάρους εκεί. Το θέμα μας είναι ένα και μοναδικό. Αν είμαστε υπέρ ή κατά του εκφασισμού του σχολείου. Αν είμαστε υπέρ ή κατά του εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους και δηλητηρίου, μέσα στα σχολεία, στους μαθητές μας. Και σας καλώ να πάρετε θέση και να αναλογιστείτε και τις δικές σας ευθύνες, τις ευθύνες της παράταξής σας για όλο αυτό το εμπόριο πατριωτισμού και την πατριδοκαπηλεία», είπε η Φωτεινή Βάκη η οποία κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει ευθύνες με δεδομένο τον «πολιτικό καιροσκοπισμό για το Μακεδονικό για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αλλάξει τέσσερις γραμμές».

«Να πάρετε θέση, όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου στον φασισμό. Τελεία και παύλα», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ και εγώ προσωπικά είμαστε εξαιρετικά κατά του φασισμού στα σχολεία. Και έχουμε μεγάλη θλίψη όταν ακούμε μαθητές να καταφέρονται κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η διαφωνία μας σε όσα ακούστηκαν εδώ μέσα σήμερα από τη Χρυσή Αυγή και φυσικά αυτά που ακούστηκαν για επεισόδια αύριο. Η μεγάλη μας διαφωνία είναι ότι εσείς ως φασισμό εννοείτε μόνο όποιον διαφωνεί μαζί σας», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και παρατήρησε: «Όταν άλλες μαθητικές καταλήψεις έλεγαν ότι ήταν χούντα τα μνημόνια και χούντα ο Σαμαράς και μούτζωναν τότε όχι μόνο τα υποστηρίζατε κυρία Βάκη, αλλά μπορεί και να ήσασταν και προσωπικά παρούσα στα επεισόδια, όπως ήταν άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η μεγάλη μας διαφωνία είναι ότι εμείς από θέση αρχής καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές. Σας λέω όμως ότι εγώ δεν χαρίζω όλα αυτά τα παιδιά στη Χρυσή Αυγή όπως πάτε να κάνετε εσείς. Μπορεί και είναι και πολλά παιδιά ευαίσθητα για το ζήτημα της Μακεδονίας και πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι δεν υπερασπίζονται την πατρίδα όταν υβρίζουν τη δημοκρατία, υπερασπίζονται την πατρίδα όταν προστατεύουν τη δημοκρατία».

«Σε μια εποχή της μεταμφιεσμένης θεωρίας των δύο άκρων να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην δίνουμε φύλλο συκής στην Ακροδεξιά και στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής», σχολίασε λίγο αργότερα η Φωτεινή Βάκη και πρόσθεσε: «Φύλλο συκής είναι όταν ακούγεται ότι μήτρα της βίας είναι η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και κουβέντα για τη Χρυσή Αυγή. Φύλλο συκής είναι και όταν στελέχη της ΝΔ λένε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ πια στην Αριστερά να κυβερνήσει. Φύλλο συκής δεν είναι πάντως οι δηλώσεις για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, που έχετε ασελγήσει και εσείς στην ιστορική μνήμη αυτής της χώρας».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.