Την υπαναχώρηση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, από τις θέσεις που εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας και στην Ελλάδα, προκάλεσε η αντίδραση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και η παρέμβαση του άλλοτε μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. 
Κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, ανέφεραν πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «είναι αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και πως όλες της οι ενέργειες και οι δηλώσεις γίνονται στο πνεύμα της στήριξής της». 
Οι ίδιες πηγές, ξεκαθάριζαν ότι η πΓΔΜ, «ως χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατανοεί ότι οι χώρες φροντίζουν τους πολίτες της επικράτειάς τους και οι χώρες των Βαλκανίων δεν μπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα γειτονικών χωρών». 
Ακόμα, υπογράμμιζαν πως το άρθρο 4 της Συμφωνίας, τους δεσμεύει ακριβώς σ' αυτό, δηλαδή στο να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στην προστασία των δικαιωμάτων ανθρώπων που δεν είναι πολίτες της πΓΔΜ. 
«Μ' αυτή την έννοια», τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, «είναι κατανοητό» ότι οι πολιτικές που άπτονται της γλώσσας, δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Κατανοούμε και σεβόμαστε το γεγονός πως το θέμα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας» σημείωναν χαρακτηριστικά και επαναβεβαίωναν πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ «είναι αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγισης που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην βελτίωση των σχέσεων των γειτόνων». 
Παράλληλα δήλωναν την λύπη τους «αν τα σχόλια του πρωθυπουργού κατανοήθηκαν με άλλον τρόπο». 
Πηγές ΝΔ: Προ των ευθυνών τους τα κόμματα στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Προ των ευθυνών τους θέτουν πηγές της ΝΔ τα πολιτικά κόμματα ενόψει και της ενδεχομένως ταχύτερης ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, μιας και, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο γαλάζιο επιτελείο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ λειτούργησαν ως υπενθύμιση για τους κινδύνους αλυτρωτισμού που εμπεδώνονται μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. 
Συγκεκριμένα, γαλάζιες πηγές εκτιμούν ότι η ΝΔ επιβεβαιώνεται ως προς τον κίνδυνο του αλυτρωτισμού που απορρέει από την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, καθώς, όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας», θα μπορεί να εγείρει αξιώσεις και σε μια άλλη «Μακεδονία», εν προκειμένω αυτό που στην πΓΔΜ αναφέρεται ως «Μακεδονία του Αιγαίου».
Μαξίμου προς Μητσοτάκη: Να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα
«Να σοβαρευτεί» αλλά και να «μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα» καλεί το Μέγαρο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, για το θέμα που προέκυψε έπειτα από θέσεις που εκφράστηκαν από τον Ζόραν Ζάεφ. 
Το Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορεί μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως με τη στάση που κρατά, προσπαθεί «να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου». Ταυτόχρονα  καλεί την πΓΔΜ και τον Ζόραν Ζάεφ να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 
Νέα Δημοκρατία για Τσίπρα: Να μετατρέψει το «Ναι» σε «Όχι» όπως μόνο εκείνος ξέρει
Στην αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, επανήλθε η Νέα Δημοκρατία, με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό να κάνει το «Ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών, «Όχι», όπως «μόνο εκείνος ξέρει» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «O κ. Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε «Ναι» σε αυτό που όλοι οι Ελληνες πολιτικοί έλεγαν «Oχι» εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς. Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το «Ναι» σε «Όχι», όπως μόνον εκείνος ξέρει».
Κατρούγκαλος σε Δημητρόφ: Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δηλώσεις
Τετ – α – τετ με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, είχε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πως οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως «πρέπει να αποφεύγονται προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» κι αυτό καθώς «οι δυο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δυο χώρες»