Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος (Φωτογραφία: ΑΡ/Yorgos Karahalis)

Το γύρο του κόσμου κάνουν η είδηση της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβερνητική συμμαχία στην Αθήνα και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
«O δεξιός υπουργός Άμυνας της Ελλάδας παραιτήθηκε την Κυριακή διαμαρτυρόμενος για μια συμφωνία που τερματίζει την μακροχρόνια διαμάχη με την “Μακεδονία” για το όνομά της, ρίχνοντας σύννεφα στο μέλλον της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν τις εκλογές, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Και συνεχίζει: «Ο Καμμένος έχει αποκαλέσει εθνικό ξεπούλημα τη συμφωνία κι είχε επανειλημμένα απειλήσει να φύγει αν ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική βουλή...»
«Η έξοδος του Πάνου Καμμένου, που αποκάλεσε "ξεπούλημα" τη συμφωνία, θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού», μεταδίδει ο Guardian.
«Ελλάδα: Κυβερνητική κρίση λόγω της συμφωνίας για το όνομα με την “Μακεδονία”», τιτλοφορεί το άρθρο της η αυστριακή Kurier επισημαίνοντας ότι «είναι ασαφές αυτή τη στιγμή τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό».
Η γαλλική Les Echos σημειώνει ότι «αυτή η αποχώρηση μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ενόψει των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αλλά μπορεί να διεξαχθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές». Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει «αν και δεν χρειάζεται παρά απλή πλειοψηφία για την οριστική επικύρωση της αλλαγής του ονόματος της “Μακεδονίας” ο επικεφαλής της κυβέρνησης διαθέτει ένα ισχνό περιθώριο ελιγμών (153 βουλευτές επί συνόλου 300, εκ των οποίων οι 145 από το αριστερό κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία (78 έδρες) ανακοίνωσε ότι θα την καταψηφίσει. Αλλά κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ κρατούν αμφίσημη στάση και μπορεί να επικυρώσουν την αλλαγή του ονόματος παρά την παραίτηση του αρχηγού τους. Πρόκειται για έξι μέλη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, που δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν στην παραίτησή του τον Πάνο Καμμένο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσβλέπει επίσης στην ψήφο του φιλοευρωπαϊκού αντιπολιτευόμενου κόμματος «ΠΟΤΑΜΙ», που διαθέτει επίσης επτά έδρες».
Η ιταλική Corriere della Sera σχολιάζει: «Ο Τσίπρας, συνηθισμένος στο τζογάρισμα και σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει τα αναγκαία 151 ΝΑΙ για την κύρωση [της συμφωνίας] θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Από την πραγματικότητα των συμμαχιών στο πεδίο της μάχης. Η Ελλάδα στην μετά-τρόικα εποχή ξανάγινε “φυσιολογική”».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.