Η στάση του Πάνου Καμμένου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής ήταν ίσως ένα «τίζερ» του πώς θα κινηθεί πολιτικά ο πρώην υπουργός Άμυνας το επόμενο διάστημα. Η φράση του μάλιστα, πως η κυβέρνηση αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση «εθνικής συμφιλίωσης» αλλά κυβέρνηση «αποστασίας» αποτυπώνει το χάσμα που τον χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το ύφος που θα χαρακτηρίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις του από εδώ και στο εξής. Μετά το σενάριο που τον ήθελε να ντιλάρει πολιτικά με τον Αλέξη Τσίπρα τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που ο ίδιος διέψευδε, η πιθανότητα αυτόνομης καθόδου του στις επόμενες εκλογές με του ΑΝΕΛ απομακρύνεται.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι διεργασίες και οι ζυμώσεις με το χώρο στα δεξιά της Δεξιάς, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χθες μάλιστα ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον Τάκη Μπαλτάκο στη βουλή και όπως ανακοίνωσαν στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αμιγώς δεξιού κόμματος, με προσκλητήριο σε 45 πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονται εκτός βουλής και προφανή στόχο να πιέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση από τα δεξιά. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο θα έχει έναν αμιγώς δεξιό χαρακτήρα. Είναι ένα κόμμα που λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μπαλτάκος, ενώ δεν απέκλεισε και συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, που έχει την καλύτερη διείσδυση στο χώρο της εθνικοπατριωτικής Δεξιάς, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Μέχρι στιγμής οι μετρήσεις δείχνουν μια δημοσκοπική σταθερότητα στην «ελληνική λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, που ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά, ενώ σε εθνικό επίπεδο καταγράφεται σταθερά στην πρόθεση ψήφου σε ένα ποσοστό μεταξύ 1,5 – 2,0%. Όπως παρατηρεί έμπειρος δημοσκόπος με τον οποίο συνομίλησε το Reader, η δημοσκοπική σταθερότητα του κόμματος το καθιστά ίσως και το καλύτερο όχημα για μια κοινή προσπάθεια των βασικών παικτών στο χώρο, ενώ η διείσδυση που έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος, κυρίως λόγω της τηλεοπτικής του παρουσίας, είναι λογικό να του δίνει ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Η διείσδυση αυτή αφορά ψηφοφόρους μεσαίων και μεγαλύτερων ηλικιών, με έμφαση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου το Μακεδονικό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, τη στιγμή μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία, παρά το ότι έχει πάρει ξεκάθαρη στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του απόλυτου μπροστάρη, ούτε να υιοθετήσει ακραίες συμπεριφορές.
Το εάν τελικά θα προχωρήσουν οι συζητήσεις στο χώρο δεξιά της Δεξιάς και θα συγκροτηθεί ένας συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων το επόμενο διάστημα - σε κάθε περίπτωση πάντως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν το μομέντουμ των ευρωεκλογών που θα δημιουργήσει η παρουσία της σκληρής Δεξιάς, όπως εκφράζεται από τους Λεπέν, Ορμπάν και Σαλβίνι, ηγέτες που διεκδικούν την συντριπτική καταγραφή τους το Μάιο στην Ευρώπη, με βασικά σημεία στην ατζέντα την ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Εξυπακούεται ότι στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν οι εγχώριοι υποστηρικτές τους στην Ελλάδα, με προμετωπίδα τα εθνικά θέματα και βεβαίως το Μακεδονικό.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου