Ο εφιάλτης της 23ης Ιουλίου επιστρέφει, αυτή τη φορά όμως με τη μορφή της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη κατά 20 προσώπων για την τραγωδία στο Μάτι με τη φονική πυρκαγιά.
Μεταξύ αυτών η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Οι διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος και αφορούν σε:
-εμπρησμό από αμέλεια -ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως -σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια. Οπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων. Πρόκειται για τους: Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγός ΕΛ.ΑΣ, Νίκο Σπανουδάκη, διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ιωάννα Τσούρα, περιφερειακή σύμβουλο Αττικής, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία και Κωνσταντίνο Καλύβα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν από την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της. Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια Αττικής, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και βεβαίως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την ηγεσία της οποίας αποπέμφθηκε ο κ. Καπάκης (τώρα διεκδικεί τη δημαρχία της Ανδρου).
Η ολική καταστροφή στο Μάτι από ψηλά Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος».
Εξι δικογραφίες ανοιχτές Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα. – στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου – στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
– μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός) – μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής – μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας – και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος. Γεννηματά: «Να παραιτηθεί η Δούρου» Η γνωστοποίηση της ποινικής δίωξης κατά της κυρίας Δούρου και άλλων προσώπων δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις. Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί”. Η Δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες». Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο Μάτι για την Τρίτη, είπε: «Υστερα από τις σημερινές διώξεις η κυρία Δούρου οφείλει να παραιτηθεί. Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Ευθύνες, που τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσπάθησαν με τόση αναλγησία να αποποιηθούν. Εμείς είμαστε σήμερα, εδώ, προγραμματισμένα εδώ και πάρα πολύ καιρό γιατί θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν μείνει πίσω, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να κλείσουν τις πληγές τους. Τα προβλήματα είναι πολλά. Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν όλα. Και όπως είχαμε δεσμευτεί δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί ο αγώνας των ανθρώπων αυτών. Έχουν δικαίωμα να έχουν την πολιτεία στο πλευρό τους». Σε μια πρώτη δήλωσή της, η κυρία Δούρου δήλωσε ότι είναι αθώα, επικαλέστηκε πόλεμο που δέχτηκε από τα ΜΜΕ και το γεγονός ότι είναι γυναίκα και υπενθύμισε ότι και η κυρία Γεννηματά, ως παλιά νομάρχης Αττικής, έχει τις ευθύνες της!
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου