Ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία/ Φωτογραφία: AP- Matt Dunham

Ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία φρόντισε να αρχίσει από νωρίς φέτος η συζήτηση για το αν το «σκονισμένο» παγκόσμιο ρεκόρ του μήκους μπορεί να καταρριφθεί.
Ο 20χρονος Κουβανός έκανε ένα απίστευτο άλμα σε αγώνες στην Αβάνα και προσγειώθηκε στα 8,92 μ., με τη βοήθεια του αέρα. Το γεγονός ότι ο άνεμος ήταν ευνοϊκός 3,3 μ./ δ. (πάνω από το όριο του +2 μ./δ.) σημαίνει πως η επίδοσή του δεν θα αναγνωριστεί επίσημα. Παρόλα αυτά, το άλμα του είναι ιστορικό.
Ο Ετσεβαρία προσγειώθηκε πιο μακριά από ό,τι έχει καταφέρει αθλητής του μήκους τα τελευταία 24 χρόνια. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Το 8,92 μ. που πέτυχε είναι η τέταρτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Μάικ Πάουελ έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος, χάρη στο 8,95 μ. που είχε πετύχει το 1991. Ο ίδιος είχε προσγειωθεί τόσο στα 8,99 μ. (+4,4 μ./δ.) όσο και στα 8,95 μ. (+3,9 μ./δ.) το 1992 και το 1994 αντίστοιχα, αλλά οι επιδόσεις αυτές δεν «μέτρησαν», καθώς ο άνεμος ήταν πάνω από το όριο ευνοϊκός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιβάν Πεντρόσο είχε προσγειωθεί στα 8,96 μ. το 1995, όμως η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου αμφισβήτησε τον άνεμο που καταγράφηκε στο συγκεκριμένο άλμα (+1,2 μ./δ.) επειδή κάποιος στάθηκε μπροστά στο ανεμόμετρο εκείνη τη στιγμή. Ετσι, η συγκεκριμένη επίδοση επίσημα δεν... υπάρχει.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.