Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, στην Άμφισσα και συγκεκριμένα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου μας η ημερίδα, που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας με τη συνεργασία του Δήμου μας (και τη συμμετοχή του «Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α.» και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).
Η ημερίδα ανέδειξε και τεκμηρίωσε την πρότυπη εργασία που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Στερεά Ελλάδα, χάρη στην καλή συνεργασία όλων σχεδόν των Δήμων, που συμμετέχουν και διοικούν τον περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α.

Τα βασικά στοιχεία της εξαιρετικά σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Στερεά Ελλάδα είναι:
  • Η χρηματοδότηση και υλοποίηση μεγάλων έργων σε όλη την Περιφέρεια, που καλύπτουν τις ανάγκες της Στερεάς για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.
  • Η υλοποίηση των έργων αυτών με χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους (Ε.Σ.Π.Α.) και όχι με ιδιωτική χρηματοδότηση (Σ.Δ.Ι.Τ.), όπως σε πολλές άλλες Περιφέρειες της χώρας. Αυτές θα κληθούν τις επόμενες δεκαετίες να πληρώνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους σε πολλαπλάσια κόστη (επιβάρυνση που θα φτάσει απευθείας στους δημότες μέσω των τελών καθαριότητας), προκειμένου να αποσβεστεί η ιδιωτική επένδυση.
  • Η εμπέδωση καλής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων, που έχουν εδραιώσει μέσω του Φο.Δ.Σ.Α. ισχυρή περιφερειακή συνείδηση και αλληλεγγύη.
Ειδικότερα για το Δήμο Δελφών η αποτίμηση είναι εξόχως θετική, αφού:
  • Είμαστε ένας Δήμος που έχει αποκαταστήσει όλες του τις χωματερές, με τελευταία και πιο δύσκολη περίπτωση την περίφημη «Κερατόραχη», που κλείσαμε το καλοκαίρι του 2015.
  • Εκτελούμε μέσω της Τεχνικής μας Υπηρεσίας (για λογαριασμό του Φο.Δ.Σ.Α.) ένα από τα μεγαλύτερα έργα της περιφέρειας, αυτό του νέου Χ.Υ.Τ.Υ. και Μονάδας Κομποστοποίησης στη θέση «Βαρτός» της Κοινότητας Ελαιώνα. Το έργο ολοκληρώνεται και ξεκινά να λειτουργεί μέσα στο προσεχές καλοκαίρι, έπειτα από πολύ δύσκολη προσπάθεια ετών.
  • Έχουμε ήδη διανύσει μεγάλο μέρος της απαιτούμενης διαδρομής, ώστε ο «Βαρτός» να αναβαθμιστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια με πλήρως χρηματοδοτούμενο έργο περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ σε μια πλήρη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (μία από τις τέσσερις ολόκληρης της Περιφέρειάς μας).
  • Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η Άμφισσα να αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες της διαχείρισης απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα (μαζί με Λαμία, Χαλκίδα και Θήβα). Αυτό έχει κατοχυρωθεί πρόσφατα και θεσμικά, αφού η Άμφισσα αποτελεί πλέον μία από τις 4 περιφερειακές Υποδιευθύνσεις του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας.
  • Ο Δήμος Δελφών, μαζί με το Δήμο Δωρίδας, αποτελούν τους δύο Δήμους που πρώτοι σε όλη την Ελλάδα θα εφαρμόσουν την εκ του νόμου υποχρέωση να έχουν διακριτή γραμμή συλλογής και διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων. Ήδη υπογράψαμε τη σύμβαση για την προμήθεια των «καφέ κάδων» και τους επόμενους Δήμους αναπτύσσουμε το σύστημα.
Γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από την ημερίδα είναι ότι τόσο ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, όσο και ειδικότερα ο Δήμος μας, χάρη σε μια τεράστια οργανωμένη προσπάθεια, αλλά και στην καλή συνεργασία που έχει επιτευχθεί σε διαδημοτικό επίπεδο, έχουμε δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για τους δημότες μας στις ερχόμενες δεκαετίες.
Το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής είναι να έχουμε για πολλά χρόνια μπροστά μας μια εξασφαλισμένη σοβαρή και σύννομη διαχείριση απορριμμάτων και ταυτόχρονα τις μικρότερες επιβαρύνσεις για τους δημότες μας, συγκρινόμενοι με ολόκληρη τη χώρα, κάτι που αποτελεί ασφαλώς κορυφαία κατάκτηση.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν των εισηγητών και των πολλών συμμετεχόντων, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Βαγγέλης Κατσαγούνος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.