Αποτέλεσμα εικόνας για πολυκατοικιες
Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο ποιες είναι οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η ΤτΕ ανέλαβε να συγκεντρώσει τα στοιχεία ανά τράπεζα, «πατώντας» στη σχετική μελέτη που εκπόνησε η PwC και θα τα αποστείλει (ενδεχομένως έγινε ήδη) στην ΕΚΤ. Πέρα από αυτό το θέμα, που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τη Φρανκφούρτη, στην τηλεδιάσκεψη τέθηκαν άλλα 3 ζητήματα: 


1. Το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνολική αλλαγή του Πτωχευτικού Ιδιωτών, τροποποιώντας τις διατάξεις περί δικαστικής προστασίας του νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθεί το νέο πλαίσιο για την α' κατοικία, αλλά η ΕΚΤ φαίνεται ότι διατηρεί επιφυλάξεις.

2. Η περίμετρος προστασίας του νέου πλαισίου. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των περίπου 180.000 που υπολογίζεται ότι θα προστατευθούν, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις και για το ότι η «ομπρέλα» καλύπτει, πλέον, τα επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ενημέρωσαν την ΕΚΤ ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς τους 180.000 καλύπτεται ήδη από το ισχύον πλαίσιο άρα δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.

3. Τα πρόσθετα κριτήρια των καταθέσεων και της συνολικής αξίας ακινήτων- πέραν της κύριας κατοικίας- θεωρούνται υψηλά. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση "ακούει" αυτές τις παρατηρήσεις


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.