Τα χρόνια της εξορίας στη Γυάρο, η φημολογούμενη στιχομυθία με τον Αριστοτέλη Ωνάση και η σχέση του Σταύρου Παράβα με την αδερφή του Ελληνα κροίσου


Ο Σταύρος Παράβας ανήκει στη γενιά εκείνη των ηθοποιών που ανδρώθηκαν κατά τη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Παρότι έχει γίνει ευρύτερα γνωστός στο κοινό και δη σήμερα μέσω των επαναλήψεων, από τους ρόλους του «Φίφη» και του «μάγκα με το τρίκυκλο» που τον χαρακτήρισαν στο σινεμά, η πορεία του στο θέατρο, αλλά και η προσωπική του ζωή είναι γεμάτη άγνωστες, λίγο ή πολύ, ιστορίες που σκιαγραφούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη φυσιογνωμία του αγαπητού ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ο «βενιαμίν» από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 1935 στην Αθήνα. Ο βενιαμίν μιας οικογένειας Μικρασιατών με πέντε παιδιά, μεγάλωσε στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα και αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές του ποδαριού προκειμένου να επιβιώσει.

Κώστας Χατζηχρήστος, Γεωργία Βασιλειάδου, Σταύρος Παράβας και Βασίλης Αυλωνίτης
Σε πρόβα της μουσικής παράστασης «Φωνή Λαού» το 1965, μαζί με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Γεωργία Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη και στο πιάνο τον Χατζηδάκι / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η αγάπη του όμως για το θέατρο ξεκίνησε από το σχολείο ακόμη, όταν και λάμβανε μέρος σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, σπούδασε στη θεατρική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη και πάτησε στη σκηνή του Θεάτρου για πρώτη φορά με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας για την παράσταση «Πρώτο Ψέμα».

Η «καρικατούρα» του Φίφη στο σινεμά

Ανέλαβε μια σειρά από β’ ρόλους σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες από το 1960 και έπειτα. Εμφανίστηκε στην «Χριστίνα», με πρωταγωνιστές τη Τζένη Καρέζη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο, αλλά και στην «Αλίκη στο ναυτικό», όπου υποδύθηκε έναν συνάδελφο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν για το μουσικό θέατρο και έτσι, μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο ξεκινά μια σειρά από δημοφιλείς παραστάσεις στο είδος αυτό ως και την περίοδο της Χούντας.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60, σφυρηλατεί την καρικατούρα του Φίφη, του στερεοτυπικού ομοφυλόφιλου της εποχής, με την οποία εμφανίστηκε σε σειρά ταινιών και η οποία τον χαρακτήρισε για πολλά χρόνια. Ο ίδιος θα παραδεχτεί αργότερα πως άφησε μουστάκι και έκανε τις επιλογές των ρόλων του στη συνέχεια, προκειμένου να αφήσει πίσω του την περσόνα του Φίφη που τον «στοίχειωνε».

Ο Σταύρος Παράβας στην εξορία

Λίγο πριν την πτώση της Χούντας, με τον δικτάτορα Ιωαννίδη στην εξουσία, ο Σταύρος Παράβας εμφανίζεται στην παράσταση «Επτά χρόνια φαγούρα» στο «ΡΕΞ». Εκεί, ζητά από τους σεναριογράφους να του ετοιμάσουν μια σατιρική μαντινάδα κατά των Συνταγματαρχών. Σε αυτή, φαίνεται πως ο ηθοποιός, που στην παράσταση υποδυόταν τον λυράρη, έλεγε: «Όποιος καλά μας κυβερνά, θα είναι και δικός μας, γύψο – κοντούς – τρελούς και τανκς, δεν θέλει ο λαός μας».
Παρά τις επιφυλάξεις των συναδέλφων του, ο Παράβας εξακολουθεί να βγαίνει με την μαντινάδα αυτή στη σκηνή, ώσπου συλλαμβάνεται και οδηγείται στη Γυάρο. Υπήρξε ένας από τους τελευταίους εξόριστους στο νησί και παραμένει εκεί ως την πτώση του καθεστώτος. «Δεν μπορούσα να σκεφτώ και να διανοηθώ ότι υπάρχουν τέτοια μέρη τέρατα, όπου φυλακίζουν ανθρώπινες ψυχές» δήλωνε χρόνια αργότερα για την εμπειρία του στην εξορία.

Ο Κώστας Σημήτης και ο Σταύρος Παράβας στη Γυάρο
Ο Σταύρος Παράβας με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σε εκδήλωση μνήμης των εξόριστων στη Γυάρο το 2001 / Φωτογραφία: Eurokinissi

Επιστρέφοντας από τη Γυάρο, ο Σταύρος Παράβας κάνει στροφή 180 μοιρών, επιλέγοντας θεατρικά έργα του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου.
Ο Σταύρος Παράβας υπήρξε παντρεμένος με μια Βρετανίδα χορεύτρια, την Άννυ, που βρέθηκε στη χώρα μας συμμετέχοντας στο μπαλέτο του Φώτη Μεταξόπουλου. Το ζευγάρι απέκτησε μαζί τρία παιδιά. Δυο κόρες, τη Μάρθα και τη Βανέσσα και έναν γιο τον Τζόναθαν. Ωστόσο, η περιπέτεια της δικτατορίας ανάγκασε την τότε σύζυγο του ηθοποιού να επιστρέψει μαζί με τα παιδιά τους, πίσω στην Αγγλία.

Ο Παράβας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης

Πριν όμως αποκτήσει οικογένεια, ο Σταύρος Παράβας φαίνεται πως διατηρούσε σχέσεις με την αδερφή του Ωνάση, Καλλιρρόη Πατρονικόλα. Η μία από τις δύο αδερφές του εφοπλιστή, την οποία απέκτησε ο πατέρας του από τον δεύτερο γάμο του, υπήρξε ζευγάρι με τον Σταύρο Παράβα.
Κάτι τέτοιο ισχυρίζεται και ο ηθοποιός Γιάννης Νέζης (θα τον θυμάστε από τις σειρές του Δαλιανίδη «Ρετιρέ» και «Μικρομεσαίοι»), που δούλεψε στενά με τον Παράβα τα τελευταία χρόνια της ζωής του. «Κάποτε είχε δεσμό με την αδερφή του Αριστοτέλη Ωνάση, την Καλλιρόη Πατρονικόλα. Ο Ωνάσης τον ήθελε για γαμπρό...» σημειώνει ο κ. Νέζης σε παλιότερη συνέντευξή του.
Διαστάσεις αστικού μύθου έχει πάρει μάλιστα μια στιχομυθία ανάμεσα στον Σταύρο Παράβα και τον ίδιο τον Αριστοτέλη Ωνάση. Λέγεται λοιπόν πως κάποτε οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε νυχτερινό κέντρο, όταν ο Σταύρος Παράβας ζήτησε φωτιά. Ο Ωνάσης πήρε τότε ένα σπίρτο από ένα κουτί με το λογότυπο της Ολυμπιακής και του είπε: «Καιρός να πάρεις κι εσύ κάτι από την Ολυμπιακή...».

Ο θάνατος του γιου του Τζόναθαν

Ο Σταύρος Παράβας δεν ξαναπαντρεύτηκε. Ωστόσο, το γεγονός που σημάδεψε περισσότερο τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του, Τζόναθαν, το 2002. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο 35χρονος τότε γιος του Σταύρου Παράβα, που ζούσε στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά έπειτα από πνευμονικό οίδημα.
«Είμαι ακόμη συγκλονισμένος από το θάνατο του γιου μου. Κάθε μέρα ξαναζώ εκείνη τη στιγμή, όταν το έμαθα» έλεγε συχνά στους δικούς του ανθρώπους για τον θάνατο του Τζόναθαν, ο Σταύρος Παράβας. «Ήταν σαν να είχε πέσει το ταβάνι στο κεφάλι μου. Εγώ δεν έχω πια ζωή, η τύχη μου είναι κακή, όπως ήταν και του παιδιού μου. Δεν βρίσκω το κουράγιο να ξανασταθώ στα πόδια μου» πρόσθετε.

Βάνα Μπάρμπα, Σταύρος Παράβας και Στράτος Τζώρτζογλου
Με τους Βάνα Μπάρμπα και Στράτο Τζώρτζογλου στο Μέγαρο Μαξίμου (2000) / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τον Φεβρουάριο του 2008 εισήχθη στον Ερυθρό Σταυρό, παρουσιάζοντας επιπλοκές στην καρδιακή λειτουργία. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.