Eκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.
Τα θέματα προς επίλυση αφορούν κυρίως το θέμα του μηχανισμού έγκρισης εκ μέρους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και η απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.
Tο DUP, στο οποίο στηρίζεται κοινοβουλευτικά η βρετανική κυβέρνηση για να περάσει την όποια συμφωνία, δεν ενθουσιάστηκε με τη λύση αυτή,
Αισιόδοξος είναι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί και πως αυτή μπορεί να υπογραφεί αύριο Πέμπτη.
«Θέλω να ελπίζω ότι μια συμφωνία οριστικοποιείται και ότι θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο» τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μακρόν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε, το απόγευμα της Τετάρτης, ότι οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι «έτοιμες» και μπορεί να διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.
«Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία», δήλωσε ο Τουσκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες, όλα αναμένεται να είναι σαφή», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Τουσκ έρχονται την ώρα που ενισχύονται οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας, με τη στερλίνα να έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα πέντε μηνών και συγκεκριμένα πάνω από τα 1,28 δολάρια.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών η επεξεργασία των προβλεπομένων από ενδεχόμενη συμφωνία θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, κάτι που θα θέσει επί τάπητος την επιπλέον χρονική παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης.
Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος στο βρετανικό κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο.
Ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει στο αν ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να πείσει τους σκληρούς Brexiteers του κόμματός του να στηρίξουν την όποια συμφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.