Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, μετά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεχίσει τον κοινοβουλευτικό ακτιβισμό, όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής πρόσφατα την απόφαση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου να παραμείνουν στην επιτροπή παρά την εξαίρεση τους απ’ αυτή, όπως αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την χθεσινοβραδινή αναβολή της συνεδρίασης, πηγές της πλειοψηφίας της προανακριτικής ανέφεραν ότι «προς το παρόν η επιτροπή κινήθηκε με τη λογική να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, τουλάχιστον για την πρώτη φορά που οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης παραβίασαν την απόφαση. Εφόσον κανείς δεν κάνει πίσω, κάποια στιγμή θα πρέπει να κινηθούν και συγκεκριμένες διαδικασίες», φράση που αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή με τη βοήθεια της φρουράς θα απαγορευθεί η είσοδος των δύο βουλευτών στην επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και αυτός σε υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για φαρσοκωμωδία της σκευωρίας, στην διάρκεια ομιλίας του στη Θήβα και πρόσθεσε «χάνουν τον έλεγχο και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Εχουν πάρει έναν αυταρχικό κατήφορο, έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετη κατάργηση δυο βουλευτών».
Δεν μίλησαν αλλά δεν έφυγαν από την αίθουσα Πολάκης-Τζανακόπουλος

Παρά τις δύο επιστολές του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής και τις αναφορές του για θεσμική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, επιστολές που ερμηνεύτηκαν ως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ οι δύο βουλευτές του να παρουσιάζονταν χθες το βράδυ στην επιτροπή να κατήγγειλαν την απόφαση της πλειοψηφίας και να αποχωρούσαν, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Αντιθέτως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και ο ακτιβισμός έλαβε καινούργια χαρακτηριστικά. Γιατί μπορεί οι δύο βουλευτές να μην είχαν την ηχηρή παρουσία των προηγούμενων εβδομάδων με φωνές, καταγγελίες και ακραίες εκφράσεις περί χουντοεπιτροπής, μάλιστα ο κ. Πολάκης σχεδόν δεν μίλησε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του, ωστόσο και οι δύο αρνήθηκαν, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του προέδρου της, να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.
Ο διάλογος στην προανακριτική

Στην αρχή της όλης διαδικασίας, ο Σπύρος Λάππας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εξεταστεί το αίτημα του συνηγόρου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη Τσοβόλα, για ανάκληση της απόφασης της πλειοψηφίας όσον αφορά την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της επιτροπής αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση θεωρώντας μη νόμιμη την σύνθεση της.

Σπύρος Λάππας: Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου

Γιάννης Μπούγας, Πρόεδρος επιτροπής : «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Είμαι εδώ κατ' εντολήν του Προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα.

Γιάννης Μπούγας: Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και στους διαδρόμους της Βουλής όταν η συνεδρίαση τερματίστηκε.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια, φωνές και εντάσεις.

Όλγα Γεροβασίλη: Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει γραμμή.

Όλγα Γεροβασίλη: Ναι θα τον πάμε και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τι θα γίνει την επόμενη Τρίτη

Οι επόμενες συνεδριάσεις της προανακριτικής θα γίνουν την επόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα η ολομέλεια της Βουλής θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση και της επόμενης Τρίτης φαίνεται πως θα κρατήσει την ίδια στάση. Αυτό προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη στους δημοσιογράφους, όσο και από την δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας ήταν ξεκάθαρος...

«Προστατεύουν τον Φρουζή, γι’ αυτό δεν μας θέλουν μέσα. Είχα φακέλους με δεκάδες ερωτήσεις να κάνω στον Φρουζή, περίμενα να τον φέρουν αλλά τίποτα. Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ!»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του ανέφερε πως και την επόμενη φορά θα κάνει το συνταγματικό του καθήκον, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση διακοπής της συνεδρίασης ως πρωτοφανή εξελίξεις στα κοινοβουλευτικά χρονικά αντισυνταγματική και πραξικοπηματική.
ΝΔ: Δεν μπορεί να συνεχίζεται ο ο ευτελισμός της διαδικασίας

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ως προσπάθεια να μην εξεταστεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής. «Δεν μπορούμε να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή λόγω της αντικοινοβουλευτικής και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Θανάσης Πλεύρης σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «η επιτροπή για να μπορέσει να τον εξετάσει πρέπει να έχει νόμιμη σύνθεση. Νόμιμη σύνθεση με την παρουσία των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου δεν μπορεί να υπάρξει».

 Σε σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ με τη συμμετοχή βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην προανακριτική, ετέθη το ερώτημα μέχρι πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιμείνει σε αυτή τη στάση και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που αυτός ο ακτιβισμός συνεχιστεί. Διατυπώθηκαν δύο θέσεις. Ενας αριθμός βουλευτών ανέφερε ότι θα πρέπει να αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβει την ίδια τακτική και για τις επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι η στάση του να εκφυλιστεί και να γίνει γραφική και σε επίπεδο της κοινωνίας.

Μια άλλη ομάδα βουλευτών τόνισε πως όλα τα πράγματα έχουν όρια και πως κάποια στιγμή η Βουλή και η πλειοψηφία της επιτροπής πρέπει να δείξει ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται από τις τακτικές που ΣΥΡΙΖΑ και να μην αντιδρά στον ευτελισμό της όλης διαδικασίας. Πρότειναν λοιπόν από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση να απαγορευθεί η είσοδος των δύο βουλευτών στην αίθουσα της επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες της και να καταθέσει ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Φυσικά αυτή η πρόταση εμπλέκει τη φρουρά της Βουλής και ο φόβος πολλών είναι πως θα αντιδράσει ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος όταν άνδρες της φρουράς τους εμποδίσουν να μπουν στην αίθουσα. Μάλιστα εκφράζεται η ανησυχία μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οπτικοποιήσει με ένα επεισόδιο φρουράς και βουλευτών την ακραία καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση ότι η επιτροπή είναι χουντοεπιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούσει και τις απόψεις άλλων βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει στο Καβούρι και φυσικά αφού διαβουλευθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος κατ’ επανάληψη τις τελευταίες μέρες έχει δηλώσει ότι το ενδεχόμενο να εμπλακεί η φρουρά στην όλη διαδικασία είναι πολύ μακρινό.
Επίθεση ΚΙΝΑΛ σε ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή αναβολή εξέτασης του Κωσταντίνου Φρουζή.
«Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καμία αίσθηση του κοινοβουλευτικού βάρους και καθήκοντός του σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην προανακριτική επιτροπή, δηλώνει ότι δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις της και ότι τα ήδη εξαιρεθέντα μέλη του θα συνεχίσουν να παρακωλύουν τη διαδικασία. Μετρήθηκε με την αλήθεια και έχασε οριστικά. Παραδίδουμε την ευτελιστική τακτική του, που υποκατέστησε την πραγματική πολιτική, στους πολίτες».

Ακόμα το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει να διαβιβαστούν στην επιτροπή ανάμεσα σε αλλά, το σύνολο της αλληλογραφίας και των εγγράφων που έχει ανταλλάξει η Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς με τις αρχές των ΗΠΑ και ακριβές αντίγραφο του πρωτοκόλλου εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς σε σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση Novartis.

Όσον αφορά, τέλος, το αίτημα του συνηγόρου του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, Δημήτρη Τσοβόλα να ανακληθεί η απόφαση εξαίρεσης των κ, Τζανακόπουλου και Πολάκη και σε διαφορετική περίπτωση να εξαιρεθούν οι κ. Πλεύρης, Κεγκέρογλου και Κυρανάκης, οι βουλευτές της πλειοψηφίας της επιτροπής αναφέρουν ότι αυτά τα αιτήματα δεν μπορούν να εξεταστούν εφόσον η επιτροπή συνεχίζει να μην έχει νόμιμη σύνθεση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.